Φρούτα

Ακτινίδιο

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο (συνήθως συντομεύεται σε ακτινίδιο στη Βόρεια Αμερική ) ή το κινέζικο φραγκοστάφυλο είναι το βρώσιμο μούρο πολλών ειδών ξυλώδους αμπέλου στο γένος Actinidia .

Η πιο κοινή ομάδα ποικιλιών ακτινιδίων ( Actinidia deliciosa «Hayward») είναι ωοειδές, περίπου του μεγέθους του αυγού μιας μεγάλης κότας : μήκους 5-8 εκατοστών (2-3 ίντσες) και 4,5– 5,5 εκ. ( 1+3 ⁄ 4 – 2+1 ⁄ 4  in) σε διάμετρο.

Έχει ένα λεπτό, ασαφές, ινώδες, τάρτα αλλά βρώσιμο ανοιχτό καφέ δέρμα και ανοιχτό πράσινο ή χρυσό σάρκα με σειρές μικροσκοπικών, μαύρων, βρώσιμων σπόρων. Ο καρπός έχει απαλή υφή με γλυκιά και μοναδική γεύση. Το 2018, η Κίνα παρήγαγε το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου ακτινιδίων.

Το ακτινίδιο προέρχεται από την κεντρική και ανατολική Κίνα .Η πρώτη καταγεγραμμένη περιγραφή του ακτινιδίου χρονολογείται στον 12ο αιώνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των τραγουδιών.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η καλλιέργεια ακτινιδίων εξαπλώθηκε από την Κίνα στη Νέα Ζηλανδία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εμπορικές φυτεύσεις. Ο καρπός έγινε δημοφιλής στους Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα εξήχθησαν συνήθως, πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια στην Καλιφόρνια στη δεκαετία του 1960.

Είδη και ποικιλίες 

ο γένος Actinidia περιλαμβάνει περίπου 60 είδη. Οι καρποί τους είναι αρκετά μεταβλητοί, αν και οι περισσότεροι αναγνωρίζονται εύκολα ως ακτινίδια λόγω της εμφάνισης και του σχήματος τους.

Το δέρμα του καρπού ποικίλλει σε μέγεθος, τρίχωμα και χρώμα. Η σάρκα ποικίλλει σε χρώμα, ζουμερότητα, υφή και γεύση. Ορισμένα φρούτα είναι δυσάρεστα, ενώ άλλα έχουν πολύ καλύτερη γεύση από την πλειονότητα των εμπορικών ποικιλιών.

Καλλιέργεια 

Τα ακτινίδια μπορούν να καλλιεργηθούν στα περισσότερα εύκρατα κλίματα με επαρκή καλοκαιρινή ζέστη. Όπου το ασαφές ακτινίδιο ( A. deliciosa ) δεν είναι ανθεκτικό, άλλα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν ως υποκατάστατα.

Πηγή: Wikipedia