Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της φιλιππινέζικης κουζίνας για να μαγειρέψετε αυτό το λαχταριστό αρωματικό κοτόπουλο adobo. Ενα υπέροχο πιάτο, που συνδυάζει πολλές γεύσεις – αλμυρό, γλυκό, ξινό, ελαφρώς πικάντικο. Μπορεί να γίνει και στη σόμπα. Όπως και να το φτιάξετε, διατηρεί την καταπληκτική γεύση και τα αρώματά του και την επόμενη μέρα, σερβιρισμένο πάνω από ζεστό ρύζι. Απλά απολαυστικό!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
8 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένες
1,5 κιλό μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 μέτρια λάιμ
1/4 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί σέρι
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές της σούπας μελάσα
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
3 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σκόρδου τσίλι
Αλεσμένος φρέσκος κόλιανδρος και καβουρδισμένο σουσάμι
Ζεστό μαγειρεμένο ρύζι
Φέτες λάιμ, προαιρετικά
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, τηγανίστε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Βγάλτε το με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε το σε απορροφητικό χαρτί. Πετάξτε τα υγρά, κρατώντας 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι. Τσιγαρίστε τα μπούτια του κοτόπουλου σε παρτίδες στο υγρό που έμεινε στο τηγάνι. Μεταφέρετέ τα σε μια χύτρα αργού μαγειρέματος.
Βήμα 2
Προσθέστε το κρεμμύδι στο ίδιο τηγάνι. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 3-5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψετε για 1 λεπτό ακόμα. Τρίψτε ψιλά αρκετό ξύσμα από λάιμ (2 κουταλάκια του γλυκού). Κόψτε τα λάιμ σταυρωτά στη μέση και στύψτε το χυμό τους.
Βήμα 3
Προσθέστε το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το σέρι, τη σάλτσα σόγιας, τη μελάσα, το τζίντζερ, τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι και τη σάλτσα τσίλι στο τηγάνι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για να χαλαρώσουν τα ροδισμένα κομμάτια. Περιχύνουμε πάνω στο κοτόπουλο. Μαγειρέψτε, σκεπασμένο, σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 85°, για 3-4 ώρες.
Βήμα 4
Βγάλτε το κοτόπουλο. Ψιλοκόψτε το κρέας με 2 πιρούνια και κρατήστε το ζεστό. Αν θέλετε, μαγειρέψτε ελαφρά τους χυμούς μαγειρεύοντας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά για να πήξουν. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε το μπέικον. Περιχύνουμε με το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με κόλιαντρο και σουσάμι. Σερβίρουμε με ρύζι και, αν θέλουμε, με φέτες λάιμ.
Καλή όρεξη!