Μια ελληνική συνταγή για να ετοιμάσετε ένα υπέροχο δείπνο. Γεμάτο μπαχαρικά, αυτό το ψητό κοτόπουλο με πάστα χαρίσα, γιαούρτι και ταχίνι είναι υπέροχο και ιδανικό για οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η χαρίσα είναι μια πικάντικη πάστα πιπεριάς τσίλι, που αποτελείται συνήθως από ψητές κόκκινες πιπεριές, ελαιόλαδο, σκόρδο, βότανα, μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρος και άλλα. Υπέροχο, απολαυστικό και χορταστικό!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κιλά ψητό κοτόπουλο
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι πάστα χαρίσα
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
2 φλιτζάνια γιαούρτι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Φέτες λεμονιού, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C/180°C (στον αέρα). Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, την πάστα χαρίσα και το σκόρδο. Αλείφουμε με πινέλο το μείγμα χαρίσα πάνω από το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Βήμα 2
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο. Ψήστε το κοτόπουλο για άλλα 45 λεπτά, αλείφοντας περιστασιακά με το υπόλοιπο μείγμα χαρίσα ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνουμε για 5 λεπτά.
Βήμα 3
Χτυπάμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το κρεμμυδάκι, την πάστα ταχινιού, το χυμό λεμονιού, το νερό και τον κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 4
Σερβίρετε κοτόπουλο με γιαούρτι, ταχίνι και φέτες λεμονιού.
Καλή όρεξη!