Το ράμεν είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Συνήθως αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο. Με αυτή την εκδοχή της βίγκαν κουζίνας θα ετοιμάσετε και θα απολαύστε αυτό το βίγκαν ράμεν για ένα νόστιμο μεσοβδόμαδο γεύμα σε μόλις 25 λεπτά. Τα αποξηραμένα μανιτάρια και η πάστα miso δίνουν στον ζωμό άφθονη γεύση umami.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 σκελίδες σκόρδο
1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος αντίχειρα, κομμένο σε φέτες, συν μερικές φέτες για σερβίρισμα (προαιρετικά)
1 ½ κουταλιά της σούπας λευκή πάστα miso
1 κουταλιά της σούπας neri goma (λευκό σουσάμι) ή ταχίνι
15 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια σιτάκε
1 λίτρο vegan ζωμό καλής ποιότητας
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
200 γραμμάρια τόφου, κομμένο σε χοντρούς κύβους
1 κουταλιά καλαμποκάλευρο
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι ή ηλιέλαιο
100 γραμμάρια νουντλς ράμεν ή νουντλς ρυζιού
1 κεφάλι κινέζικο λάχανο μποκ τσόι, κομμένο στα τέσσερα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φέτες, ξεχωριστά τα λευκά και τα πράσινα μέρη
25 γραμμάρια έτοιμα προς κατανάλωση φύτρες φασολιών
1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε ψιλές λωρίδες
σησαμέλαιο, καυτερή σάλτσα σριράτσα, κόλιανδρος ψιλοκομμένος, θρυμματισμένα φιστίκια, θρυμματισμένα φύκια νόρι ή αποξηραμένα νήματα τσίλι (silgochu), για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Θρυμματίζουμε το σκόρδο με το πίσω μέρος ενός μεγάλου μαχαιριού και μετά το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το τζίντζερ, την πάστα miso, το λευκό σουσάμι neri goma, τα μανιτάρια, το ζωμό και τη σόγια. Αφήνουμε να σιγοβράσει απαλά, σκεπάζουμε και σβήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το τζίντζερ. Σουρώνουμε σε ένα καθαρό τηγάνι και πετάμε ό,τι έχει μείνει στο σουρωτήρι.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε το τόφου. Το ρίχνουμε στο καλαμποκάλευρο και ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, προσέχοντας καθώς το γυρίζετε να μην χαλάσει. Μαγειρέψτε τα νουντλς για 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να μείνουν κάπως σκληρά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στο τηγάνι με λίγο νερό για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Βήμα 3
Προσθέστε το κινέζικο λάχανο μποκ τσόι και τα άσπρα μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών στο ζωμό και ζεστάνετε απαλά για 1-2 λεπτά μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.
Βήμα 4
Μοιράζετε τα νουντλς σε δύο βαθιά μπολ, μετά ρίχνετε το ζωμό και τα λαχανικά και από πάνω το τόφου, τις φύτρες φασολιών, τις λωρίδες καρότου και τζίντζερ, τα πράσινα μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών και λίγο σησαμέλαιο, καθώς και τις άλλες επικαλύψεις, αν θέλετε. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!