Μια χαρακτηριστική συνταγή της ιαπωνικής κουζίνας για κλασικά τηγανητά λαχανικά με ρύζι και σουσάμι. Σερβίρετε το μπρόκολο και το λαχανάκι μποκ τσόϊ με ρύζι σούσι, σουσάμι και ντρέσινγκ τζίντζερ miso (μια ιαπωνική πάστα από διάφορα υλικά, όπως σόγια, αλάτι, ρύζι, σιτάρι, φύκια κι άλλα συστατικά που συνήθως χρησιμοποιούνται σε σάλτσες). Ενα πολύ ιδιαίτερο και νόστιμο πιάτο, που θα το χαρείτε με την παρέα σας!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
140 γραμμάρια ρύζι σούσι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
250 γραμμάρια μπρόκολο με μακρύ στέλεχος
1 συσκευασία (90 γραμμάρια) κινέζικο λαχανάκι μποκ τσόϊ, κομμένο στη μέση
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα στη μέση
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας πάστα miso
1 κουταλιά της σούπας γλυκό κρασί mirin
1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένο τζίντζερ
1 κόκκινο τσίλι, ξεσποριασμένο και κομμένο σε κύβους
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας με 1 κουταλιά της σούπας νερό. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Βράζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με νερό με τη ζάχαρη και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέστε το ρύζι και αφήστε να βράσει για 15 λεπτά (ή ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας) μέχρι να μαγειρευτεί. Το στραγγίζουμε καλά και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Πασπαλίζουμε από πάνω το σουσάμι και το σησαμέλαιο, στη συνέχεια το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να διατηρηθεί ζεστό.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα γουόκ μέχρι να ζεσταθεί πολύ, μετά ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο, προσθέτοντας σταδιακά λίγες πιτσιλιές νερού για να δημιουργηθεί ατμός. Προσθέστε το μποκ τσόϊ και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τσιγαρίστε για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια ρίξτε μέσα την σάλτσα και μαγειρέψτε για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βήμα 4
Μοιράζουμε το ρύζι σε 2 πιάτα, βάζουμε και τα τηγανητά λαχανικά και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή όρεξη!