Ιρλανδική Κουζίνα

Ιρλανδικό αρνάκι scouse

Ιρλανδικό αρνάκι scouse

Ιρλανδικό αρνάκι scouse: Φτιάξτε με αυτή την συνταγή της ιρλανδικής κουζίνας ένα υπέροχο ιρλανδικό στιφάδο, με τρυφερό αρνί και αργομαγειρεμένα λαχανικά. Ενας πολύ ωραίος συνδυασμός αρνιού, λαχανικών και πικρής μπύρας. Το θυμάρι και η δάφνη προσθέτουν το υπέροχο άρωμα και ο ζωμός κοτόπουλου και βοδινού απογειώνουν την γεύση και την υφή του. Ενα πιάτο απλά υπέροχο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

500 γραμμάρια φιλέτο από λαιμό αρνιού, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι, συν περισσότερο αν χρειάζεται
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 καρότα, κομμένα σε κύβους
350 γραμμάρια γογγύλι, κομμένο σε κύβους
250 ml μπύρα (κατά προτίμηση τύπου bitter ale)
250 ml ζωμός κοτόπουλου
2 φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια θυμάρι
2 κύβοι ζωμό βοδινού
500 γραμμάρια πατάτες, κομμένες σε κύβους
τουρσί κόκκινο λάχανο ή μαγειρεμένο παντζάρι, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ρίχνουμε τα κομμάτια του αρνιού στο αλεύρι και τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Δουλεύοντας σε παρτίδες, τσιγαρίζουμε το αρνί από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας κι άλλο λάδι αν χρειάζεται και μετά το αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο.

Βήμα 2
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τα καρότα και τα γογγύλια, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ξαναβάλτε μέσα το αρνί και προσθέστε τη μπύρα, το ζωμό κοτόπουλου και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε τους κύβους από τον ζωμό βοδινού και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Βήμα 3
Αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει, βάζοντας από πάνω τις πατάτες. Μαγειρέψτε για 2 ώρες, μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και να μαλακώσουν οι πατάτες. Σερβίρετε με λάχανο τουρσί ή παντζάρι, αν θέλετε.

Καλή όρεξη!