Vegan πατέ μανιταριών: Δοκιμάστε μια απίθανη συνταγή της vegan κουζίνας και ετοιμάστε πολύ εύκολα αυτά τα υπέροχα πατέ με μανιτάρια και καρύδι. Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από πριν, και όταν έρθει η ώρα, το μόνο που θα χρειασθεί να κάνετε είναι να τα βάλετε στο φούρνο. Απλά, εντυπωσιακά και απολαυστικά!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν έξτρα για το περιχύσιμο
750 γραμμάρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας φύλλα θυμαριού, συν 2 κουταλάκια του γλυκού
100-150 ml κρέμα σόγιας ή καρύδας
φέτες ψωμιού με προζύμι, για σερβίρισμα
καραμελωμένο τσάτνεϊ με κόκκινο κρεμμύδι ή πίκλες, για σερβίρισμα
Για τα καρύδια:
25 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
50 γραμμάρια καρύδια
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να εξατμιστεί όποιο υγρό έχει τρέξει. Ρίξτε το σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας φύλλα θυμαριού, 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι και μαγειρέψτε για 3 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
ΒΗΜΑ 2
Μεταφέρετε το μείγμα των μανιταριών σε ένα πολυμηχάνημα και το χτυπάτε να γίνει μια πηχτή πάστα. Προσθέστε 100 ml κρέμα σόγιας και στη συνέχεια ανακατέψτε ξανά μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης, ξύνοντας τις πλευρές καθώς προχωράτε. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε έως και 50 ml κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνετε κατά τις προτιμήσεις σας, στη συνέχεια ρίχνετε με κουτάλι σε ένα πιάτο ή μπολ σερβιρίσματος και τακτοποιείτε το πάνω μέρος με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Περιχύστε αρκετό ελαιόλαδο για να καλύψετε το πάνω μέρος του πατέ – θα πρέπει να είναι αρκετό για να σταματήσει να στεγνώνει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες μέχρι να σφίξει. Διατηρείται στο ψυγείο έως και 24 ώρες.
ΒΗΜΑ 3
Για να φτιάξετε τα καρύδια, βάζετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαριά βάση με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό και ανακατεύετε να διαλυθεί. Αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φυσάμε για 10 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια χρυσαφένια καραμέλα. Ρίξτε μέσα τα καρύδια, 2 κουταλιές της σούπας φύλλα θυμαριού και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι, στη συνέχεια ρίξτε τα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει και δέσει, τρίψτε ή κόψτε σε κομμάτια.
ΒΗΜΑ 4
Για να σερβίρετε, απλώνετε το πατέ πάνω από τις φέτες ψωμιού με προζύμι και μετά κόβετε σε τετράγωνα τετράγωνα μεγέθους μπουκιάς. Από πάνω βάζουμε λίγο τσάτνεϊ και τα ζαχαρωμένα καρύδια.
Καλή όρεξη!