Το ριζότο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της βόρειας Ιταλίας. Η εκδοχή με μανιτάρια είναι πλούσια σε άρωμα και κρεμώδη υφή, ιδανική για ένα ιδιαίτερο γεύμα. Συνδυάζει την απαλότητα του ρυζιού με τη γήινη γεύση των μανιταριών, δημιουργώντας ένα πιάτο που εντυπωσιάζει.
Υλικά Συνταγής
- 400 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά ή πορτσίνι), κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ζεστό
- 100 ml λευκό κρασί ξηρό
- 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
- Ζέστανε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και σοτάρισε μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίξε τα μανιτάρια και μαγείρεψέ τα για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρά.
- Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε καλά για 2 λεπτά ώστε να γυαλίσει.
- Σβήσε με το λευκό κρασί και άφησέ το να εξατμιστεί.
- Ξεκίνα να προσθέτεις τον ζεστό ζωμό κουτάλα-κουτάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί κάθε φορά πριν προσθέσεις την επόμενη.
- Συνέχισε τη διαδικασία για περίπου 18-20 λεπτά μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες αλλά al dente.
- Απομάκρυνε από τη φωτιά, πρόσθεσε την παρμεζάνα, ανακάτεψε καλά και δοκίμασε για αλάτι και πιπέρι.
Το ριζότο με μανιτάρια σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με λίγη επιπλέον παρμεζάνα. Ταιριάζει υπέροχα με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Καλή όρεξη!