Ρωσική Κουζίνα

Ρωσικά ζυμαράκια Πελμένι

Ρωσικά ζυμαράκια Πελμένι

Τα πελμένι θεωρούνται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της ρωσικής κουζίνας και συχνά αποκαλούνται «η ψυχή της Σιβηρίας». Πρόκειται για μικρά ζυμαράκια, παρόμοια με ραβιόλια, γεμισμένα με κιμά και μυρωδικά, τα οποία είτε βράζονται είτε τηγανίζονται. Στη Ρωσία τα φτιάχνουν παραδοσιακά σε μεγάλες ποσότητες τον χειμώνα και τα διατηρούν στην κατάψυξη, ώστε να έχουν πάντα έτοιμο ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα.

Η γεύση τους είναι πλούσια και ζουμερή, με τη λεπτή ζύμη να αγκαλιάζει το κρέας, και σερβίρονται συνήθως με βούτυρο, ξινή κρέμα (smetana) ή ξύδι. Στα ρωσικά σπίτια αποτελούν πιάτο που φέρνει κοντά την οικογένεια, καθώς όλοι κάθονται γύρω από το τραπέζι και συμμετέχουν στη διαδικασία παρασκευής τους. Είναι ένα φαγητό που κουβαλάει μαζί του παράδοση, ιστορία και γεύση, και ταυτόχρονα παραμένει απλό και λαχταριστό.

Επισκεφτείτε το Eatforhealth ραντεβού για ταυτότητα και μάθετε τη διαδικασία σήμερα!

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 200 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Σε ένα μπολ βάλε το αλεύρι με το αλάτι. Πρόσθεσε το αυγό και το νερό και ζύμωσε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Σκέπασέ τη με πετσέτα και άφησέ τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Ετοίμασε τη γέμιση: ανακάτεψε τους κιμάδες με το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Άνοιξε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψε κύκλους με ένα ποτήρι ή κουπάτ.
  4. Βάλε μια μικρή κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου. Δίπλωσε τον κύκλο στη μέση ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πίεσε καλά τις άκρες. Έπειτα ένωσε τις δύο άκρες του μισοφέγγαρου μεταξύ τους για να σχηματίσεις το κλασικό σχήμα των πελμένι.
  5. Βράσε τα ζυμαράκια σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
  6. Σέρβιρέ τα ζεστά με βούτυρο, ξινή κρέμα ή λίγες σταγόνες ξύδι, ανάλογα με την προτίμησή σου.

Τα πελμένι είναι ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί ως κυρίως γεύμα, αλλά και ως μεζές σε οικογενειακά τραπέζια. Συνοδεύονται υπέροχα με μια πράσινη σαλάτα ή ακόμα και με ζεστή σούπα ως πρώτο πιάτο. Επίσης, μπορείς να τα φτιάξεις σε μεγάλη ποσότητα και να τα καταψύξεις – βράζοντας τα κατευθείαν από την κατάψυξη όταν τα χρειάζεσαι. Έτσι θα έχεις πάντα στη διάθεσή σου ένα αυθεντικό κομμάτι της ρωσικής κουζίνας, εύκολο και γρήγορο. Είναι ένα φαγητό που σε ταξιδεύει στη ρωσική παράδοση, προσφέροντας γεύση, θαλπωρή και νοσταλγία.

Καλή όρεξη!