Ελληνική Κουζίνα

Αφράτοι λουκουμάδες

Αφράτοι λουκουμάδες

Οι αφράτοι λουκουμάδες είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα, νόστιμο, εύκολο απλό και υγιεινό. Μια συνταγή για αφράτους λουκουμάδες, μια νόστιμη λύση που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους…

Υλικα που θα χρειαστειτε:

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φακελάκι μαγιά σκόνη

2 φλ. τσαγιού νερό χλιαρό (όσο πάρει)

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κοφτό κ.γ. αλάτι

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

μέλι θυμαρίσιο ή άλλοαρεσκείας σας

κανέλα σε σκόνη ή καρύδι τριμμένο για το πασπάλισμα

Εκτελεση συνταγης:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το 1 φλ. χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε ήδη διαλύσει ανακατεύοντας καλά τη μαγιά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά, λίγο τη φορά, το υπόλοιπο 1 φλ. χλιαρό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο χυλός. Ίσως δεν απαιτηθεί όλο το νερό.

Σκεπάζουμε το μπολ με το χυλό με μια πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λ περίπου ή μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ. .

Σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα βάζουμε το σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μείγμα από το χυλό και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Κάθε φορά πριν επαναλάβουμε τη διαδικασία, βουτάμε το κουτάλι στο νερό.

Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρυσαφί χρώμα, τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί. Πριν κρυώσουν οι λουκουμάδες τους περιχύνουμε με μέλι, τους πασπαλίζουμε με κανέλα ή καρύδι και τους σερβίρουμε ζεστούς σκέτους ή με παγωτό.

Καλή όρεξη!