Ελληνική Κουζίνα

Αγκινάρες με αρακά και καρότα

Αγκινάρες με αρακά και καρότα

Οι αγκινάρες με αρακά και καρότα είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για ένα λαδερό φαγητό που εκφράζει απόλυτα τη μεσογειακή φιλοσοφία: απλά, φρέσκα υλικά, ελαιόλαδο και σωστό μαγείρεμα. Οι τρυφερές αγκινάρες συνδυάζονται με τον γλυκό αρακά και τα καρότα, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο άρωμα, χρώμα και θρεπτική αξία.

Είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τα λαδερά φαγητά, ειδικά την άνοιξη, όταν τα λαχανικά είναι στα καλύτερά τους. Με τον χαρακτηριστικό λεμονάτο ζωμό του, το φαγητό αυτό αποπνέει φρεσκάδα και σπιτική νοστιμιά, θυμίζοντας τις κλασικές συνταγές που μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας στα κυριακάτικα τραπέζια.

Υλικά Συνταγής

  • 6 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 500 γρ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι αλεύρι (προαιρετικά για δέσιμο της σάλτσας)
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρισε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Πρόσθεσε τα καρότα και τις αγκινάρες και ανακάτεψε για λίγα λεπτά να πάρουν γεύση από το λάδι.
  3. Ρίξε τον αρακά, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό (όσο να σκεπάζει τα λαχανικά).
  4. Σκέπασε και άφησε να σιγοβράσουν για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
  5. Σ’ ένα μπολ ανακάτεψε το λεμόνι με το αλεύρι (αν χρησιμοποιήσεις) και λίγο από τον ζωμό του φαγητού. Ρίξε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακίνησε ελαφρά.
  6. Πρόσθεσε τον άνηθο και άφησε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Οι αγκινάρες με αρακά και καρότα είναι ένα πιάτο που αντιπροσωπεύει τη φρεσκάδα και την απλότητα της ελληνικής κουζίνας. Το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τα μυρωδικά δίνουν στο φαγητό μια ελαφριά, ανοιξιάτικη γεύση που το κάνει αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους. Σερβίρεται ιδανικά χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φρέσκο ψωμί για να απολαύσεις τη σάλτσα του.

Μπορείς να το συνοδεύσεις με φέτα ή ελιές για ένα πλήρες μεσημεριανό, ή να το προσφέρεις ως νηστίσιμο πιάτο σε περιόδους νηστείας. Είναι η επιτομή της ελληνικής μαγειρικής απλότητας, γεμάτη γεύση, άρωμα και παράδοση.

Καλή όρεξη!