Καρποί

Αμύγδαλο

Αμύγδαλο

Το αμύγδαλο είναι ο καρπός της αμυγδαλιάς. Το εξωκάρπιο έχει χρώμα γκριζοπράσινο και είναι χνουδωτό. Στο εσωτερικό του υπάρχει ο πυρήνας, ένας ξυλώδης φλοιός και μέσα σε αυτό ένα ή δύο σπέρματα που είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται για τροφή ή επεξεργασία.

Είδη και θρεπτική αξία

Ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου, τα σπέρματα είναι γλυκά ή πικρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν 25-40% αμυγδαλέλαιο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, την κοσμετολογία και στην αρωματοποιία. Σε πολλά κράτη τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται για την ίαση από νευρικές και διατροφικές ανωμαλίες καθώς και για την πρόληψη του καρκίνου. Σε ορισμένες χώρες η αμυγδαλιά-νάνος καλλιεργείται και ως διακοσμητικό φυτό.

Τρόποι κατανάλωσης

Τα αμύγδαλα μπορούν να φαγωθούν ωμά ή ψημένα και αλατισμένα. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Χετταίοι, οι Ρωμαίοι και οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, κάτι που γίνεται ακόμα και σήμερα. Επίσης καβουρντισμένα και τριμμένα, λιωμένα ή και ολόκληρα χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική. Στην Ελλάδα γνωστά γλυκά που παρασκευάζονται με βάση τα αμύγδαλα είναι τα αμυγδαλωτά. Επίσης τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη γέμιση σοκολάτας. Τα αμύγδαλα περιέχουν 18% πρωτεΐνη.

Διατροφικη αξια

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. «Σε κάθε μερίδα αμυγδάλων των 30 g, μπορείτε να πάρετε 6g φυτικής πρωτεΐνης, 4 γραμμάρια ινών, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνη Ε και πολλά απαραίτητα μέταλλα», λέει η Traylen.

Στα αμύγδαλα θα βρείτε επίσης περίπου το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου, σχεδόν το 10% της ΣΗΔ ψευδαργύρου, το 25% της πρόσληψης βιταμίνης B2 και το 7% της βιταμίνης Β3 σας, καθώς και περίπου 5% της ανάγκης σας για κάλιο.

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ. Παρόλο που το φυτικό οξύ είναι ένα υγιές αντιοξειδωτικό, αποτρέπει επίσης την πλήρη απορρόφηση μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο. Για το λόγο αυτό, το φυτικό οξύ καλείται μερικές φορές «αντι-θρεπτικό».

Πηγή: Wikipedia