Φρούτα

Ανανάς

Ανανάς

Ο Ανανάς είναι ποώδες τροπικό φυτό με πολλαπλούς βρώσιμους καρπούς που αποτελείται από συνενωμένα μούρα, και το πιο σημαντικό από οικονομική άποψη φυτό της οικογένειας των Βρομελιοειδών. Ο ανανάς μπορεί να καλλιεργηθεί με την αποκοπή του στέμματος του καρπού, την πιθανή του ανθοφορία εντός 20-24 μηνών και την καρποφορία του κατά τους επόμενους έξι μήνες. Οι ανανάδες μετά τη συγκομιδή, δεν ωριμάζουν σημαντικά.

Οι ανανάδες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι, μαγειρεμένοι, σε χυμό, διατηρημένοι και βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα στις κουζίνες.

Εκτός από την κατανάλωση, τα φύλλα του ανανά, χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την παραγωγή της υφάνσιμης ίνας Piña, που συνήθως χρησιμοποιείται ως υλικό για τα ανδρικά Barong Tagalog (ένα διαφανές-επίσημο πουκάμισο, των Φιλιππίνων, που φοριέται επάνω από το υπάρχον πουκάμισο) και τα γυναικεία Baro’t saya (η ανεπίσημη εθνική ένδυση των γυναικών, στις Φιλιππίνες). Η ίνα, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα συστατικό ταπετσαρίας και επιπλοποιίας.

Περιγραφή

To γένος Ανανάς (Ananas) περιλαμβάνει 5 είδη, τα οποία είναι ιθαγενή της τροπικής Αμερικής. Χαρακτηριστικό είδος είναι ο Aνανάς ο πολύκομος ή Ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus), ο Ανανάς ο ήμερος (Ananas sativus), γνωστός από τον αρωματικό και γευστικό καρπό του που μοιάζει με μεγάλη κουκουνάρα.

Σήμερα καλλιεργείται σε θερμοκήπια, σε πολλές περιοχές του κόσμου αν και κατάγεται από τροπικά κλίματα. Ο καρπός του τρώγεται ωμός ή συντηρημένος σε κονσέρβες και χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.

Ποικιλίες

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Τα φύλλα του ευρέως καλλιεργούμενου «ομαλού καγιέν» (“smooth cayenne”) είναι λεία και αυτό είναι το πιο συχνά καλλιεργούμενο είδος σε όλο τον κόσμο. Πολλές ποικιλίες, έχουν διανεμηθεί από τα σημεία προέλευσής τους την Παραγουάη και το νότιο τμήμα της Βραζιλίας και τα βελτιωμένα αποθέματά τους, αργότερα εισήχθησαν στην Αμερική, τις Αζόρες, την Αφρική, την Ινδία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία. Οι ποικιλίες περιλαμβάνουν:

  • “Hilo”: Μια συμπαγής παραλλαγή 1-1,5 κιλά (2-3 λίβρες) του ομαλού καγιέν από τη Χαβάη, ο καρπός είναι πιο κυλινδρικός και παράγει πολλές παραφυάδες, αλλά όχι μοσχεύματα.
  • “Sugarloaf Kona”: 2,5-3 κιλά (5-6 λίβρες), λευκόσαρκο χωρίς ξυλοποίηση στο κέντρο, κυλινδρικού σχήματος, έχει μια υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, αλλά όχι οξύ, ένας ασυνήθιστα γλυκός καρπός.
  • “Natal queen”: 1-1,5 κιλά (2-3 λίβρες), χρυσοκίτρινη σάρκα, τραγανή υφή και λεπτή ήπια γεύση, καλά προσαρμοσμένο για νωπή κατανάλωση, κρατά καλά μετά την ωρίμανση, φύλλα αγκαθωτά, καλλιεργείται στην Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Νότια Αφρική.
  • “Pernambuco” (“eleuthera”): 1-2 κιλά (2-4 λίβρες) με απαλή κίτρινη έως λευκή σάρκα, γλυκιά, λιώνει και εξαιρετική για να καταναλώνεται φρέσκια, σε μικρό βαθμό προσαρμοσμένα για θαλάσσια μεταφορά, αγκαθωτά φύλλα της ναυτιλίας, που καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική.
  • “Red Spanish”: 1-2 κιλά (2-4 λίβρες), χλωμή κίτρινη σάρκα με ευχάριστο άρωμα, τετραγωνικού σχήματος, καλά προσαρμοσμένο για θαλάσσια μεταφορά ως φρέσκου φρούτου σε μακρινές αγορές, φύλλα αγκαθωτά, που καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική.
  • “Smooth cayenne”: 2,5-3 κιλά (5-6 λίβρες), υποκίτρινη προς κίτρινη σάρκα, κυλινδρικού σχήματος, υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρο και σε οξέα, καλά προσαρμοσμένο στη κονσερβοποίηση και επεξεργασία, αφήνει φύλλα χωρίς αγκάθια. Πρόκειται για μια αρχαία ποικιλία που αναπτύχθηκε από το λαό Amerind.

Μέχρι πρόσφατα, αυτή ήταν η ποικιλία από τη Χαβάη και η πιο εύκολα προσιτή στα παντοπωλεία των ΗΠΑ, αλλά αντικαταστάθηκε από τη “MD-2”.  Είναι ένας από τους προγόνους των ποικιλιών “73-114” και “73-50”. Μερικά είδη “Ananas” καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά για το χρώμα, το καινοφανές μέγεθος του καρπού και τις άλλες αισθητικές τους ιδιότητες.

Πηγή: Wikipedia