Γαλακτοκομικά

Ανθότυρο

Ανθότυρο

Το ανθότυρο είναι ελληνικό παραδοσιακό τυρί, το οποίο παρασκευάζεται με προσθήκη αιγοπρόβειου γάλακτος η κρέμας γάλακτος σε τυρόγαλα πρόβειο η κατσικίσιο.

Διατίθεται στην αγορά φρέσκος η αποξηραμένος σε μορφή σφαιρικού η κώλουρου κώνου με χρώμα λευκό έως υπόλευκο, με συμπαγή υφή (χωρίς οπές). Παρασκευάζεται περίπου όπως το ιταλικό τυρί ρικότα.

Τύποι ανθότυρου

Ο φρέσκος ανθότυρος είναι μαλακό κρεμώδες τυρί ακριβώς ίδιος στην όψη και την υφή με την μυζήθρα. Διακρίνεται από την φρέσκια μυζήθρα ως προς την γεύση.

Περιέχει μικρό σχετικά ποσοστό λιπαρών και καταναλώνεται νωπός ως επιτραπέζιος η σαν υλικό στη μαγειρική-ζαχαροπλαστική στις παραδοσιακές κουζίνες (καλτσούνια κ.λπ).

Ο ξηρός έχει ιδιαίτερη γεύση και χαμηλά λιπαρά. Τρώγεται ωμός σε σαλάτα ή τριμμένος σε ζυμαρικά.

Παραγωγη

Παράγεται από το λεγόμενο τυρόγαλα, δηλαδή τον ορό γάλακτος που συλλέγεται κατά την διαδικασία παραγωγής άλλων τυριών και ονομάζεται τυροκόμηση.

Έπειτα προστίθεται (περίπου 10-20%) πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Μοιάζει πολύ με την μυζήθρα, αφού ο τρόπος που παράγονται τα δυο αυτά τυριά δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου. Το ανθότυρο όπως επίσης και το μανούρι, θεωρούνται ουσιαστικά είδη μυζήθρας.

Ως προς την εμφάνισή τους, είναι όμοια, αυτό όμως που διαχωρίζει το ανθότυρο από την μυζήθρα είναι η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε λιπαρά (10% -20% σε σχέση με τη μυζήθρα που περιέχει 4% – 10%) πράγμα που το καθιστά πιο συμπαγές, καθώς επίσης και η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι.

«Light» ανθότυρo

Τα πιο «light» ανθότυρα, δηλαδή αυτά που περιέχουν λιγότερα λιπαρά, παράγονται από το τυρόγαλα μαλακών τυριών όπως είναι για παράδειγμα η φέτα, ενώ τα πιο πλούσια σε λιπαρά, παράγονται από τυρόγαλα ξηρών τυριών όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα.

Πηγή: Wikipedia