Νηστίσιμες Συνταγές

Μπάμιες με πατάτες γιαχνί και καρότα

Μπάμιες με πατάτες γιαχνί και καρότα

Οι μπάμιες γιαχνί με πατάτες και καρότα είναι ένα πιάτο γεμάτο χρώμα, άρωμα και θρεπτικά συστατικά. Χωρίς κρέας, αλλά με όλη τη νοστιμιά της μελωμένης σάλτσας ντομάτας και των φρέσκων λαχανικών, αποτελεί ιδανική επιλογή για νηστεία ή ένα ελαφρύ, χορτοφαγικό γεύμα. Οι πατάτες και τα καρότα προσθέτουν σώμα και γλυκύτητα, ενώ το φαγητό δένει τέλεια με φρέσκο ψωμί ή λίγο ρύζι.

Υλικά συνταγής

  • 700 γρ. μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι νερό (ή ζωμός λαχανικών)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε τις μπάμιες: Αν είναι φρέσκες, καθαρίζουμε προσεκτικά τις κορυφές τους χωρίς να τις τρυπήσουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγο ξύδι. Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά. Αν είναι κατεψυγμένες, τις ξεπαγώνουμε καλά.
  2. Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να «ψηθεί» για λίγο.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: Ρίχνουμε τις ντομάτες, το νερό ή ζωμό, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τις μπάμιες: Προσθέτουμε τις μπάμιες πάνω από το φαγητό, χωρίς να τις ανακατέψουμε έντονα για να μη λιώσουν. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Μαγείρεμα: Σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.

Απολαύστε το πιάτο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με λίγη φέτα στο πλάι ή φρυγανισμένο ψωμί. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες και είναι ακόμη πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.

Καλή όρεξη!