Ποτά

Μπράντυ

Μπράντυ

Το μπράντυ ή μπράντι είναι οινοπνευματώδες ποτό το οποίο προέρχεται από την απόσταξη κρασιού και άλλα ζυμωμένα φρούτα. Η λέξη προέρχεται από την ολλανδική λέξη brandewijn, η οποία σημαίνει «καμένο κρασί», αναφερόμενο στην θερμότητα που απαιτείται για την απόσταξη. Όταν ο όρος χρησιμοποιείται σκέτος τότε συνήθως περιγράφει το μπράντυ από κρασί. Το μπράντι από απόσταξη στεμφύλων ονομάζεται γκράπα.

Το μπράντι έχει συνήθως 40 – 60% οινόπνευμα, ενώ το μπράντι που χρησιμοποιείται σε ενισχυμένα κρασιά όπως το σέρρυ και το κρασί Μαδέιρα έχει 80-95%.

Το καλύτερο από όλα τα μπράντυ θεωρείται ότι είναι το κονιάκ, το οποίο παράγεται στην νοτιοδυτική Γαλλία.

Προέλευση

Παρά το γεγονός όμως, ότι έχει Γαλλική καταγωγή, το μπράντι αποτελεί ολλανδική ιδέα, που πρακτικά εφαρμόστηκε από τους Γάλλους. Πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω, στον 16ο αιώνα, τότε που η μικρή πόλη του Κονιάκ, ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο για την εκμετάλλευση του άλατος και τη μεταφορά του οίνου.

Τα ολλανδικά καράβια προμηθεύονταν το κρασί της περιοχής και το μετέφεραν προς πώληση. Στη διάρκεια του ταξιδιού, όμως, το χαμηλόβαθμο κρασί αλλοιωνόταν και υποβαθμιζόταν σημαντικά. Οι ταξιδευτές Ολλανδοί, έδωσαν τη λύση, προτείνοντας τη συμπύκνωση του οίνου με απόσταξη.

Οι Γάλλοι το δοκίμασαν Έκαναν την πρώτη απόσταξη του κρασιού και διαπίστωσαν ότι έτσι διατηρείται καλύτερα. Από περιέργεια, επαναποστάξανε και μόλις γεύτηκαν το προϊόν της δεύτερης απόσταξης, κατάλαβαν ότι προέκυψε κάτι καλό, περισσότερο φινετσάτο και ευχάριστο.

Κάτι δηλαδή που ξεπερνούσε κατά πολύ το κρασί της περιοχής. Αυτό σηματοδότησε τη γέννηση του brandy, που οι Ολλανδοί ονόμασαν «καμένο κρασί». Μπράντι παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μόνο το brandy που παράγεται στην περιοχή του Κονιάκ, τηρώντας μια σειρά αυστηρών κανονισμών, μπορεί να ονομάζεται Kονιάκ…

Πηγές: Wikipedia,itrofi