Congee: Μια κινεζική συνταγή για να ετοιμάσετε ένα ζωμό ή χυλό από ρύζι, ιδανικό για κάθε κρύα μέρα του χειμώνα. Το Congee ή conjee είναι ένα είδος χυλού ρυζιού, που καταναλώνεται στις ασιατικές χώρες. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, όπου συνήθως σερβίρεται με συνοδευτικά, ή μπορεί να σερβιριστεί με συστατικά όπως κρέας, ψάρι, καρυκεύματα και αρώματα, συνήθως όμως σερβίρεται ως γεύμα μόνο του, ειδικά για άτομα που είναι άρρωστα. Με αυτή η συνταγή, γνωστή και ως ‘jook’, θα απολαύσετε τη μοναδική βελούδινη και αλμυρή γεύση του congee.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
5 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
5 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι λευκό ρύζι
¼ φλιτζάνι μηλόξυδο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
2 (180 γραμμάρια) φιλέτα άπαχο λευκό ψάρι, κομμένο σε φέτες
¼ φλιτζάνι τουρσί κινέζικα λαχανικά
¼ φλιτζάνι ψητό χοιρινό σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας θρυμματισμένα φιστίκια
½ κουταλάκι του γλυκού ξύδι
½ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε το ζωμό κοτόπουλου, το νερό, το ρύζι, 1/4 φλιτζάνι μηλόξυδο, τη σάλτσα ψαριού, το τζίντζερ, το αλάτι και το σησαμέλαιο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει και να αποκτήσει τη σύσταση ενός ελαφρού χυλού, περίπου για 3 ώρες.
Βήμα 2
Ρίξτε το ψάρι στο χυλό και σιγοβράστε μέχρι να μαγειρευτεί, περίπου για 10 λεπτά.
Βήμα 3
Σερβίρετε το congee σε μπολ που έχετε ήδη βάλει τα τουρσί λαχανικά, το ψητό χοιρινό, τα κρεμμύδια και τα φιστίκια. Περιχύστε από πάνω με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύδι και τη σάλτσα σόγιας.
Σημείωση του Μάγειρα:
Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι από κρασί ρυζιού στη θέση του μηλόξυδου. Μπορείτε επίσης, αντί του ψητού χοιρινού, να χρησιμοποιήσετε χοιρινό νήμα (ένα προϊόν αποξηραμένου κρέατος που προέρχεται από την Κίνα).
Καλή όρεξη!