Γαλακτοκομικά

Έμενταλ

Έμενταλ

Το έμενταλ ή έμμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ (κοιλάδα του Έμμε) στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία.

Η ονομασία του (Emmentaler Switzerland) είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης,  H ονομασία εμμεντάλερ όχι, και έτσι τυριά που αποκαλούνται εμμεντάλερ παράγονται και στη Γαλλία και στη Βαυαρία. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί. Το τυρί αυτό έχει γλυκιά, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση.

Το έμενταλ πρέπει να παλαιωθεί για τουλάχιστον 4 μήνες. Υπάρχουν τρεις τύποι βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του: ο στρεπτόκοκκος ο θερμόφιλος, λακτοβάκιλλοι και προπιονιβακτήριο του Φρόιντενράιχ (Propionibacterium freudenreichii).

Στο τελικό στάδιο της παραγωγής του τυριού, το P. freudenreichii καταναλώνει το γαλακτικό οξύ που παρήγαγαν τα άλλα βακτήρια και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει φυσαλίδες.

Η αδυναμία να απομακρυνθούν αυτές οι φυσαλίδες, εξαιτίας της ανεπαρκούς πίεσης, δημιουργεί και τις τρύπες που χαρακτηρίζουν αυτό το τυρί. Ιστορικά, οι τρύπες θεωρούνταν σημάδι ατέλειας και οι τυροκόμοι προσπαθούσαν να τις αποφύγουν.

Το έμενταλ χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία πιάτων, όπως το σουφλέ και το ογκρατέν, καθώς και σαν κολατσιό. Επίσης χρησιμοποιείται και στο φοντύ.

Το τυρί Emmental περιέχει το βακτήριο Propionibacterium freudenreichii το οποίο βρέθηκε ότι παρατείνει τη ζωή των σκουληκιών.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο βακτήριο μετατρέπει το γαλακτικό οξύ σε τρεις άλλες ουσίες. Το οξικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα.

Το οξικό και το προπιονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανοσία του εντέρου.

Επιπλέον, συγκεκριμένα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, όπως τα Weissella koreensis και W. cibaria, παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών και βελτίωσαν τους δείκτες γήρανσης.

Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο προβιοτικό παρατείνει τη διάρκεια ζωής λόγω της μείωσης της απόκρισης του στρες στον οργανισμό. Έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: Wikipedia