Το έμενταλ ή έμμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ (κοιλάδα του Έμμε) στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία.
Η ονομασία του (Emmentaler Switzerland) είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, H ονομασία εμμεντάλερ όχι, και έτσι τυριά που αποκαλούνται εμμεντάλερ παράγονται και στη Γαλλία και στη Βαυαρία. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί. Το τυρί αυτό έχει γλυκιά, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση.
Το έμενταλ πρέπει να παλαιωθεί για τουλάχιστον 4 μήνες. Υπάρχουν τρεις τύποι βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του: ο στρεπτόκοκκος ο θερμόφιλος, λακτοβάκιλλοι και προπιονιβακτήριο του Φρόιντενράιχ (Propionibacterium freudenreichii).
Στο τελικό στάδιο της παραγωγής του τυριού, το P. freudenreichii καταναλώνει το γαλακτικό οξύ που παρήγαγαν τα άλλα βακτήρια και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σχηματίζει φυσαλίδες.
Η αδυναμία να απομακρυνθούν αυτές οι φυσαλίδες, εξαιτίας της ανεπαρκούς πίεσης, δημιουργεί και τις τρύπες που χαρακτηρίζουν αυτό το τυρί. Ιστορικά, οι τρύπες θεωρούνταν σημάδι ατέλειας και οι τυροκόμοι προσπαθούσαν να τις αποφύγουν.
Το έμενταλ χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία πιάτων, όπως το σουφλέ και το ογκρατέν, καθώς και σαν κολατσιό. Επίσης χρησιμοποιείται και στο φοντύ.
Διατροφικά στοιχεία & ενέργεια του έμενταλ
Το έμενταλ κατατάσσεται στα ημίσκληρα τυριά και χαρακτηρίζεται από πλούσια γεύση και καλή θρέψη. Η ενέργεια kcal και ενέργεια kj ανά 100 γρ. είναι σημαντικά στοιχεία που συχνά αναγράφονται στις ετικέτες — για παράδειγμα, μπορεί να έχει ~380 kcal / ~1600 kJ. Στις τιμές των προϊόντων οι ετικέτες αναφέρουν επίσης εκ των οποίων σάκχαρα και εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά, για να γνωρίζει ο καταναλωτής πόσο «βαρύ» είναι. Το έμενταλ συχνά αναφέρεται ως αφρώδες ελβετικό τυρί λόγω της καταγωγής του από την Βέρνη της Ελβετίας.
Χρήσεις στη μαγειρική & ωρα παράδοσης
Το έμενταλ είναι ιδανικό για κρύα σάντουιτς, όπου οι φέτες του δίνουν γεμάτη υφή χωρίς να «καλύπτουν» τα άλλα υλικά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ζεστά πιάτα που απαιτούν λιώσιμο και επίδειξη τυριού. Σε καταστήματα τυροκομικών και e-shops δίνονται τιμές των προϊόντων και ώρα παράδοσης ώστε να παραλάβετε φρέσκο έμενταλ. Από εταιρείες όπως η Νουνού Emmental παρέχονται άλλες πληροφορίες για την προέλευση, τη θρεπτική αξία, και τα πρότυπα παραγωγής του τυριού.
FAQs για το έμενταλ
1. Τι είναι το έμενταλ;
Ένα ημίσκληρο ελβετικό τυρί, παράγεται κυρίως στην Ελβετία, ειδικά στην περιοχή της Βέρνης, με χαρακτηριστικά κενά (τρυπες) και γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο ήπιο και το πλούσιο.
2. Πόσες θερμίδες έχει το έμενταλ;
Συνήθως προσφέρει περίπου 380 kcal και ~1600 kJ ανά 100 γραμμάρια, με ποσά εκ των οποίων σάκχαρα και εκ των οποίων κορεσμένα να κυμαίνονται ανάλογα με τον παραγωγό.
3. Πού χρησιμοποιείται καλύτερα;
Αποτελεί άριστη επιλογή για κρύα σάντουιτς, τυρόπιτες, gratin και πιάτα λιωμένου τυριού.
4. Πώς να διαλέξω έμενταλ στο κατάστημα;
Δείτε τις ετικέτες για τιμές των προϊόντων, προτιμήστε φρέσκα κομμάτια με ομοιογενή υφή. Ελέγξτε και την ώρα παράδοσης σε online παραγγελίες.
5. Τι διαφορές έχει από άλλα τυριά;
Σε σχέση με πιο μαλακά ή σκληρά τυριά, το έμενταλ προσφέρει καλή λιωσιμότητα και πιο ισορροπημένη γεύση — ειδικά όταν συνδυάζεται με κρέμα γάλακτος σε παρασκευές.
6. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση;
Η ώρα παράδοσης, οι πρώτες ύλες, ο χρόνος ωρίμανσης και η ποιότητα γάλακτος διαμορφώνουν το τελικό προφίλ του ενέργεια, της γεύσης και της υφής του έμενταλ.
Το τυρί Emmental περιέχει το βακτήριο Propionibacterium freudenreichii το οποίο βρέθηκε ότι παρατείνει τη ζωή των σκουληκιών.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο βακτήριο μετατρέπει το γαλακτικό οξύ σε τρεις άλλες ουσίες. Το οξικό οξύ, το προπιονικό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα.
Το οξικό και το προπιονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανοσία του εντέρου.
Επιπλέον, συγκεκριμένα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, όπως τα Weissella koreensis και W. cibaria, παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των σκουληκιών και βελτίωσαν τους δείκτες γήρανσης.
Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο προβιοτικό παρατείνει τη διάρκεια ζωής λόγω της μείωσης της απόκρισης του στρες στον οργανισμό. Έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.