Ιταλική Κουζίνα

Ιταλικό ψωμί φοκάτσια

Ιταλικό ψωμί φοκάτσια

Το ιταλικό ψωμί φοκάτσια είναι ένα πατητό ψωμί, που παρασκευάζεται από ζύμη από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί τόσο στο φούρνο όσο και στη σχάρα. Με αυτή την εύκολη συνταγή της ιταλικής κουζίνας φτιάξτε μια απλή, σπιτική εκδοχή αυτού του κλασικού ιταλικού ψωμιού και σερβίρετέ το με δεντρολίβανο μαζί με πιάτα ζυμαρικών ή με πράσινες σαλάτες. Απλά εξαιρετικό!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
7 γραμμάρια αποξηραμένη μαγιά γρήγορης δράσης
2 κουταλιές της σούπας ψιλό θαλασσινό αλάτι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το ταψί και για το σερβίρισμα
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες από θαλασσινό αλάτι
¼ μικρό μάτσο δεντρολίβανο, τα κλωναράκια μαζεμένα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ρίξτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε τη μαγιά στη μια πλευρά του αλευριού και το ψιλό αλάτι στην άλλη. Στη συνέχεια, ανακατέψτε τα πάντα μαζί, αυτός ο αρχικός διαχωρισμός εμποδίζει το αλάτι να αδρανοποιήσει τη μαγιά.

Βήμα 2
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 350-400 ml χλιαρό νερό, προσθέτοντάς το σταδιακά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαφρώς κολλώδη (μπορεί να μην χρειαστεί όλο το νερό). Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ρίχνουμε τη ζύμη πάνω της, ξύνοντας τα πλαϊνά του μπολ. Ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και λιγότερο κολλώδης. Βάζετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 3
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί (25 x 35 εκατοστών). Ακουμπήστε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια απλώστε την την για να γεμίσει το ταψί. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 35-45 λεπτά.

Βήμα 4
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C. Πιέστε τα δάχτυλά σας στη ζύμη για να κάνετε λακκάκια. Ανακατεύουμε μαζί 1½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας νερό και τις νιφάδες του αλατιού και περιχύνουμε το ψωμί. Τοποθετήστε τα κλωνάρια δεντρολίβανου στα λακκάκια της ζύμης.

Βήμα 5
Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όσο το ψωμί είναι ακόμα ζεστό, περιχύνουμε με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Κόψτε τα σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετέ τα ζεστά ή κρύα με έξτρα ελαιόλαδο, αν προτιμάτε.

Καλή όρεξη!