Σάλτσες

Φυστικοβούτυρο

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι πολτός τριμμένων και ψημένων φιστικιών. Η κοινή ονομασία του καρπού είναι αράπικο φιστίκι και η επιστημονική αραχίς η υπόγειος.

Η εμπορικά διαθέσιμη μορφή περιέχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη. Στην Αμερική και τη Βρετανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως επάλειμμα σε ψωμί. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κέικ ως βούτυρο, σε γλυκά και ως υλικό σε σάλτσες.

Πηγή: Wikipedia

Φυστικοβούτυρο: Διατροφική αξία και θερμίδες

Tο φυστικοβούτυρο περιέχει ανά μισή μερίδα (1 κουταλιά της σούπας):

Θερμίδες: 94
Συνολικό λίπος: 8,06g (12%)
— Κορεσμένο λίπος: 1,647g (8%)
Χοληστερόλη: 0mg
Νάτριο: 73mg
Κάλιο: 104mg
Συνολικοί υδατάνθρακες: 3,13g (1%)
—Διαιτητικές ίνες: 1g (4%)
—Σάκχαρα: 1,48g
Πρωτεΐνη: 4,01g

Ποια τα οφέλη του στην υγεία;

Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά στα φιστίκια προσδίδουν οφέλη στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι οι φυτοστερόλες και ειδικότερα η ρεσβερατρόλη,η οποία έχει αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ακόμα, οι φυτικές ίνες, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία δρουν συνδυαστικά και μπορούν να προστατεύσουν για τον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τους σχετίζεται με μείωση της θνησιμότητας, των καρδιαγγειακών ασθενειών και του καρκίνου (παγκρέατος, ορθοκολικού, οισοφάγου και στομάχου).

Άλλα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φιστίκια όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες μπορούν να δράσουν ευεργετικά στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και φλεγμονής. Μάλιστα, η επιδημιολογική μελέτη «TheNurses’ HealthStudy» έδειξε ότι η κατανάλωση 5 φορών την εβδομάδα σχετιζόταν με 21% μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ, φυτοστερόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Σχετικά με το σωματικό βάρος φαίνεται ότι βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους και του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ) σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου. Αυτό συμβαίνει διότι παρ’ ότι αποδίδουν αρκετές θερμίδες και είναι πλούσια σε λιπαρά, με μια μικρή ποσότητα καταφέρνουν να αυξάνουν τον κορεσμό.

Πηγή: mednutrition