Υγεία & Ομορφιά

Γιατί δεν τρώει το μωρό μου;

Γιατί δεν τρώει το μωρό μου;

Τα βρέφη είναι ανίκανα να εκφράσουν με λόγια τις ανάγκες τους και συχνά δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την ικανότητα να αναγνωρίζουν ότι είναι πεινασμένα ή ότι πρέπει να φάνε. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης ζωής τους, τα μωρά αναπτύσσουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανταπόκρισης στην πείνα, και αυτό μπορεί να κάνει τη διαδικασία του ταΐσματος πιο δύσκολη.

Οι γονείς πρέπει να ανταποκρίνονται στα σήματα που δίνει το παιδί όταν είναι πεινασμένο, όπως το πολύ συχνό ανοιγοκλείσιμο του στόματος, το ψάξιμο με το στόμα για τη θηλή ή το μπουκοτάζ στα χείλη. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή τροφή για το παιδί σας και να προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες του.

Τι γίνεται όμως όταν το μωρό σας δεν τρώει ή αρνείται να το ταΐσετε;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το μωρό σας μπορεί να μην τρώει. Μην αγχώνεστε! Αρκεί να αναγνωρίσετε από που πηγάζει το πρόβλημα για να το λύσετε.

Ας δούμε πιθανούς λόγους για τους οποίους το μωρό δεν τρώει

Δεν τρώει επειδή θέλει να πειραματιστεί

Αν το μωρό σας αρχίζει να τρώει με κουτάλι, αφήστε το να πειραματιστεί και να προσπαθήσει να φάει μόνο του. Δώστε του χρόνο και υποστηρίξτε το να μάθει να τρώει χωρίς βοήθεια. Μπορείτε να τον καθοδηγείτε αργά αργά, αλλά μην τον πιέζετε και μην τον βιάζετε.

Επίσης, είναι σημαντικό να εισάγετε νέα τρόφιμα σταδιακά και όχι όλα μαζί. Δώστε στο μωρό σας την ευκαιρία να συνηθίσει στη γεύση και την υφή της νέας τροφής πριν προσθέσετε άλλα νέα τρόφιμα στο μενού του.

Αποφύγετε τις διακρίσεις σε σχέση με το φαγητό. Μην αναγκάζετε το μωρό σας να φάει όταν δεν έχει πείνα και μην το πιέζετε να φάει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Επίσης, μην του δίνετε φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές συναισθηματικές συνδέσεις με το φαγητό στο μυαλό του μωρού σας.

Δεν τρώει επειδή δεν κάθεται σωστά

Βεβαιωθείτε ότι το καρεκλάκι του μωρού σας βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τη δική σας καρέκλα, καθώς και ότι δεν έχει δεθεί πολύ σφιχτά με ζώνες, καθώς αυτό θα το κάνει αναποδράστο και άβολο. Αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας δεν πεινάει άλλο, μην τον αναγκάσετε να φάει περισσότερο από ό,τι χρειάζεται.

Αποφύγετε να επιτρέψετε στο παιδί σας να βλέπει τηλεόραση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αυτή είναι η στιγμή για να απολαύσουμε το φαγητό και να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Και το σημαντικότερο, προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί. Δεν είναι πάντοτε δυνατό, αλλά πρέπει να επιδιώκεται. Αν το μωρό σας τρώει σε άλλο σπίτι, ζητήστε να στρωθεί τραπέζι για όλους.

Η ώρα του φαγητού είναι μια ευκαιρία για απόλαυση, συνεύρεση και διασκέδαση. Είναι η στιγμή που η οικογένεια συναθροίζεται γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνει το φαγητό που με αγάπη ετοιμάσαμε για τους άλλους.

Ανησυχία ή άγχος ή ασθένεια

Αν το βρέφος είναι ανήσυχο ή ανήσυχο, μπορεί να του είναι δύσκολο να επικεντρωθεί στο φαγητό του. Επιπλέον λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία του βρέφους να τρώει είναι η αίσθηση πόνου ή δυσφορίας, η αρρώστια ή η αντίθεση στο να τρώει συγκεκριμένο φαγητό. Η υπερβολική προσοχή των γονιών στο φαγητό του βρέφους μπορεί να δημιουργήσει άγχος στο παιδί και να το κάνει να αποφεύγει το φαγητό. Είναι σημαντικό οι γονείς να παραμένουν χαλαροί και να μην δημιουργούν πίεση στο παιδί για να φάει.

Τέλος, οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας μπορεί επίσης να επηρεάσουν την επιθυμία του βρέφους να τρώει συγκεκριμένα φαγητά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *