Υγεία & Ομορφιά

Εμμηνόπαυση: ποιες οι αλλαγές στο σώμα μας;

Εμμηνόπαυση: ποιες οι αλλαγές στο σώμα μας;

Καθώς γεννιόμαστε, περνάμε από διάφορες φυσιολογικές φάσεις της ζωής μας, όπως η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η αναπαραγωγική ηλικία. Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση της ζωής μιας γυναίκας, που αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία σταματά η περίοδος της. Αυτή η φάση συνήθως αρχίζει γύρω στην ηλικία των 51 ετών, μετά από μια περίοδο που διαρκεί 12 μήνες χωρίς περίοδο.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση έχουν ως αποτέλεσμα συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα της γυναίκας. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τόσο το σωματικό όσο και τη ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας. Ο βαθμός στον οποίο αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα αυτά τα συμπτώματα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένες και προετοιμασμένες για αυτές τις αλλαγές στη ζωή μας, ώστε να μπορούμε να τις διαχειριστούμε καλύτερα.

Μεταβολή βάρους και νοσημάτων

Συνήθως οι γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στο σώμα και αύξηση βάρους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, μετά την εμμηνόπαυση. Αυτή η αλλαγή κατανομής λίπους μπορεί να συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, όπως παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου ΙΙ. Ωστόσο, η επιλογή υγιεινών τροφίμων και η παρακολούθηση της διατροφής μας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση αυτών των πιθανοτήτων και να μειώσουν τα αρνητικά συμπτώματα.

Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή διαφόρων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, όσπριων, καλών λιπαρών (όπως ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς), γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, κόκκινου κρέατος (1 φορά την εβδομάδα) και πουλερικών (2 φορές την εβδομάδα).

Επίσης, είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό για να ενυδατωνόμαστε και να βοηθάμε στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες συνέπειες στο σώμα.

Η σωστή διαχείριση του στρες είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας μας, καθώς το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του οργανισμού μας και να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση, αλλά και καλή διαχείριση του στρες, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του συνολικού μας ευεξίας, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση στη διατήρηση της υγείας μας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η σωστή σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αντιμετώπιση της αύξησης βάρους και στη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος.

Εξάψεις και αϋπνία

Η αρκετή άσκηση βοηθάει στη μείωση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως η αϋπνία και η κατάθλιψη. Επιλέγουμε αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, χορό, για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Επιπλέον, η χρήση φυτικών σκευασμάτων, όπως η σόγια, το τζίντζερ, το κύμινο και η μέντα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συζητήσετε τη χρήση αυτών των σκευασμάτων με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να υπάρξουν αντενδείξεις ή αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικά προϊόντα που λαμβάνετε.

Τέλος, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σας, συζητήστε τις επιλογές θεραπείας με τον γιατρό σας, όπως οι εναλλακτικές θεραπείες και η ορμονική αντικατάσταση θεραπεία.

Οστεοπόρωση

Η μείωση της οστικής πυκνότητας στην εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος και οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Οι συνέπειες αυτές μπορούν να είναι σοβαρές και να περιορίζουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία της γυναίκας στην καθημερινότητά της.

Για να προληφθεί αυτό το πρόβλημα, συνιστάται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της οστικής υγείας. Επίσης, η σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα και η αερόβια άσκηση, είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Σε περιπτώσεις που η διατήρηση της οστικής πυκνότητας είναι πρόβλημα, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς και φαρμακευτικές αγωγές που βοηθούν στη διατήρηση της οστικής υγείας.