Ποτά

Οινόμελο

Οινόμελο

To Οινόμελο αποτελεί ένα ποτό το οποίο έχει ως βάση του τον οίνο και το μέλι. Συναντάται πολλές φορές με διάφορες παραλλαγές από βότανα και μπαχαρικά. Το οινόμελο ως αλκοολούχο ποτό παρασκευάζεται από την αρχαιότητα με κύριο συστατικό του το μέλι. Καταναλώνεται κατά κύριο λόγο ζεστό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ιστορική προέλευση

Eχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για αυτό είναι καταγεγραμμένο από τον Ιπποκράτη.  Αναφορές του υπάρχουν σε αρχαία συμπόσια και μελέτες που μας έχουν χαρίσει αρκετές πληροφορίες  για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων.  Αποτελούσε ένα ποτό το οποίο κατανάλωναν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες. Ο Δημόκριτος με τη σειρά του απέδωσε τα πολλά χρόνια της ζωής του στο οινόμελο, το οποίο συνόδευε μαζί με άρτο καθημερινά.

Στον Μεσαίωνα η παράδοση ήθελε κατά τον μήνα του μέλιτος το νεόνυμφο ζευγάρι να πίνει οινόμελο. Συνέβαλε αποφασιστικά στην χαλάρωση των αναστολών και στην επιτυχημένη εκκίνηση του γάμου. Συμβόλιζε την γονιμότητα και την καλή υγεία.

Το οινόμελο ως γιατρικό

Σύμφωνα με τις αναφορές που έχουμε για το οινόμελο από τον Πατέρα της Ιατρικής τον Ιπποκράτη, η κατανάλωση του έχει ευεργετική επίδραση. Περιέχει μέλι το οποίο εξαφανίζει την κόπωση ενώ προσφέρει ευεξία και μακροζωία όπως αναφέρει ο Δημόκριτος και ο Πυθαγόρας. Σε συγγράμματα του Ιπποκράτη αναφέρεται ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου. Εξαίρετη είναι η ευεργετική επίδραση του «οινόμελου» σε υγιείς και ασθενείς. Συγκεκριμένα, ο Ιπποκράτης συνιστούσε το οινόμελο για την θεραπεία πολλών ασθενειών προσθέτοντας μέσα το ανάλογο βότανο.

Ο Σώρανος από την Έφεσο αρχαίος Ιατρός ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος γυναικολόγος της αρχαιότητας σχετικά με τα γυναικολογικά – παιδιατρικά συνιστά στην θηλάζουσα να πίνει για σαράντα ημέρες νερό και στη συνέχεια κάθε δύο τρεις ημέρες να πίνει οινόμελο.

Συνταγές

Για την παρασκευή του οινόμελο μπορείτε να βρείτε αρκετές συνταγές οι οποίες είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο. Πίνετε τόσο ζεστό όσο και κρύο με την προσθήκη πάγου έχει υπέροχη μυρωδιά και γλυκιά γεύση αφού περιέχει αρκετή ποσότητα μελιού το οποίο αποτελεί το φυσικό γλυκαντικό του Παραδοσιακές, σύγχρονες συνταγές ακόμα και μέσα σε κρύο ή ζεστό κοκτέιλ καθώς αποτελεί εξαιρετική βάση γι αυτό

Πηγή: Wikipedia