Υγεία & Ομορφιά

Μπορούν οι κρεατοελιές να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

καρκίνος μαστού κρεατοελιές

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα του 2021, αντιπροσωπεύει 1 στις 10 νέες διαγνώσεις καρκίνου και αποτελεί συχνή αιτία θανάτου. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι το κλειδί για την επίτευξη του καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος και η γνώση των παραγόντων κινδύνου σας κάνει την ανίχνευση πολύ πιο εύκολη.

Η έρευνα αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των σπίλων του δέρματος και της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι κοινοί σπίλοι μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα σας από τη στιγμή που γεννιέστε. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο δέρμα σας λόγω της έκθεσης στον ήλιο, ως φυσικό μέρος της γήρανσης ή ακόμα και χωρίς κανένα λόγο. Το να έχετε σπίλους δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε καρκίνο του μαστού, ακόμα κι αν έχετε αρκετούς.


Για εξέταση – χαρτογράφηση σπίλων μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Τσακίρη Αμαλία Δερματολόγος Θεσσαλονίκη


Ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σχέση μεταξύ σπίλων και καρκίνου του μαστού.

Πώς οι κρεατοελιές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Μια μελέτη του 2014 δείχνει ότι οι γυναίκες με περισσότερους σπίλους μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία 89.902 γυναικών στη Γαλλία. Από αυτόν τον αριθμό, 5.956 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με «πολλούς» σπίλους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οικογενειακό ιστορικό. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.

Σε μια άλλη μελέτη του 2014 με παρόμοια ευρήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας 24 ετών από 74.523 γυναίκες νοσοκόμες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, 5.483 από αυτούς ανέπτυξαν διηθητικό καρκίνο του μαστού. Ο διηθητικός καρκίνος αποτελείται από 3 στάδια. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πρώτα ο πρωτοπαθής όγκος, ο μαστός και οι λεμφαδένες της περιοχής.

Οι γυναίκες χωρίς σπίλους είχαν λιγότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού από εκείνες που είχαν σπίλους. Οι γυναίκες στη μελέτη που είχαν 15 ή περισσότερους σπίλους είχαν 3% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Ερευνητές και από τις δύο μελέτες θεώρησαν ότι οι ορμόνες μπορεί να παίζουν ρόλο στον αριθμό των σπίλων που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Τα επίπεδά σας της ορμόνης οιστρογόνου μπορεί να συνδέονται τόσο με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού όσο και με υψηλότερο αριθμό σπίλων. Προς το παρόν, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα οιστρογόνα λειτουργούν (ή όχι) για να συνδέσουν αυτά τα δύο πράγματα.

Μπορεί ένας σπίλος στο στήθος ή στη θηλή σας να μετατραπεί σε καρκίνο;

Οι κρεατοελιές οπουδήποτε στο σώμα σας μπορεί να γίνουν κακοήθεις. Αυτό περιλαμβάνει κρεατοελιές στο στήθος και τις θηλές σας.

Οι καρκινικοί σπίλοι είναι ένα σύμπτωμα του μελανώματος, του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου του δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μελανώματα μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια, μη επεμβατικά και πριν εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα.

Το να έχετε ένα μελάνωμα στο στήθος σας δεν είναι το ίδιο με τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος συνήθως περιλαμβάνει ένα ογκίδιο ή όγκο (και απαιτείται χειρουργική επέμβαση ανάλογα με το μέγεθος του όγκου). Η παρακολούθηση για την αφαίρεση του μελανώματος σπάνια περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή βιολογικά φάρμακα που συνήθως αποτελούν μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.

Πώς μοιάζουν οι κοινοί σπίλοι;

Οι κοινοί σπίλοι (κρεατοελιές) είναι μικρές αναπτύξεις στο δέρμα σας. Είναι συνήθως πιο σκούρα από το φυσικό χρώμα του δέρματός σας. Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα χρωστικά κύτταρα στο δέρμα σας αναπτύσσονται σε ομάδες.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν από 10 έως 40 σπίλους. Τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, οι ώμοι και ο λαιμός σας. Όταν έχετε 50 ή περισσότερους σπίλους, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο μελανωμάτων (καρκίνος του δέρματος) καθώς και άλλων τύπων καρκίνου.

Εάν έχετε μεγάλο αριθμό σπίλων, πρέπει να ελέγχεστε πιο συχνά;

Το να έχετε μεγάλο αριθμό σπίλων δεν αποτελεί επί του παρόντος ένδειξη ότι πρέπει να ελέγχεστε συχνότερα για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα να ελέγχεστε πιο συχνά για μελανώματα.

Σύμφωνα με την NCITrusted Source, η ύπαρξη 50 ή περισσότερων κοινών σπίλων είναι ένας δείκτης ότι διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Εάν έχετε μεγάλο αριθμό σπίλων αλλά δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου, δεν έχετε ξεφύγει του κινδύνου για καρκίνο μαστού της ασθενούς.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο από την American Cancer Society Trusted Source:

  • Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο και μπορούν να κάνουν αυτοέλεγχο κάθε μήνα.
  • Οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο εάν διατρέχουν μέσο κίνδυνο.
  • Οι γυναίκες που είναι 55 ετών και άνω μπορούν να αλλάξουν σε μαστογραφία κάθε δεύτερο χρόνο, εάν εξακολουθούν να θεωρούνται χαμηλού κινδύνου σε αυτό το σημείο.

Ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού;

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, οι οποίοι παρέχουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες καθώς εξετάζεστε. Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν έχετε ένα άμεσο μέλος της οικογένειας, όπως μητέρα, αδερφή ή κόρη που είχε καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, οι πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης αυξάνονται.
  • Γενετικές μεταλλάξεις. Οι κληρονομικές αλλαγές σε ορισμένα γονίδια έχουν αναγνωριστεί ως ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες για το εάν θα αναπτύξετε καρκίνο του μαστού.
  • Τρόπος ζωής. Υψηλές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ και χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του μαστού.
  • Αναπαραγωγικό ιστορικό. Εάν δεν μείνετε έγκυος πριν από την ηλικία των 30 ετών, δεν βιώσετε μια πλήρη εγκυμοσύνη και δεν θηλάζετε, αυτοί είναι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον προσωπικό σας κίνδυνο.
  • Φάρμακα. Η ακτινοθεραπεία, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και το φάρμακο diethylstilbestrol έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης.

Οι σπίλοι συνεπώς κρύβουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Η πιθανότητα εμφάνισης μπορεί να μην είναι μεγάλοι, ωστόσο μην αποφεύγετε τη μαστογραφία και τον έλεγχο της περιοχής.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και κλείστε έγκυρα το ραντεβού σας σε γυναικολογικη κλινικη, σε γενικη κλινικη ή σε ειδικές μονάδες για κλινική εξέταση ή για εξέταση των μαστών, για κυτταρολογική εξέταση και ενημερωθείτε για γενικές πληροφορίες που αφορούν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με τακτικό έλεγχο της μασχάλης, του στήθους και της τριγύρω περιοχής, βοηθάει στην αντιμετώπιση εμφάνισης καρκίνου.