Ιαπωνική Κουζίνα

Σουβλάκια κοτόπουλου teriyaki στη σχάρα με πάστα miso

Σουβλάκια κοτόπουλου teriyaki στη σχάρα με πάστα miso

Μια ιαπωνική συνταγή για σουβλάκια κοτόπουλου teriyaki στη σχάρα με πάστα miso. Στα ιαπωνικά teri σημαίνει λάμψη και το yaki αναφέρεται στο ψήσιμο στη σχάρα. Το miso είναι μια πάστα από ζυμωμένους καρπούς σόγιας, μαζί με αλάτι και κότζι και μερικές φορές με ρύζι, σιτάρι, φύκια και άλλα συστατικά. Μαριναρισμένο σε σάλτσα σόγιας, σάκε και μιρίν, το κοτόπουλο ψήνεται στη σχάρα σε γλυκιά, καπνιστή τελειότητα και βουτηγμένο σε μια δροσιστική σάλτσα miso, που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας στο καλοκαιρινό τραπέζι!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

12 σουβλάκια από μπαμπού
Για τα σουβλάκια:
1 κιλό μπούτια κοτόπουλου χωρίς δέρμα και κόκαλα
½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
½ φλιτζάνι σάκε
⅓ φλιτζάνι μιρίν (ιαπωνικό γλυκό κρασί)
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοτριμμένο τζίντζερ
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
Για το Miso Ranch Dressing:
¾ φλιτζάνι μαγιονέζα
¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
⅓ φλιτζάνι βουτυρόγαλα
1 κουταλιά της σούπας λευκή πάστα miso
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Μουλιάστε τα σουβλάκια από μπαμπού σε νερό.

Βήμα 2
Κόψτε τα μπούτια κοτόπουλου στη μέση κατά μήκος των πτυχών για να πάρετε 3 ή 4 κομμάτια από το καθένα. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα μπολ. Ρίξτε τη σάλτσα σόγιας, το σάκε, το κρασί μιρίν, το τζίντζερ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την καστανή ζάχαρη και το λάδι. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν καλά και να διαλυθεί η καστανή ζάχαρη. Καλύπτουμε από πάνω με πλαστική μεμβράνη και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 2 έως 6 ώρες.

Βήμα 3
Βάλτε τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος, το βουτυρόγαλα και το miso σε ένα μπολ. Προσθέστε το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το εστραγκόν, τον άνηθο και το σχοινόπρασο. Καρυκεύουμε με μαύρο πιπέρι και καγιέν. Χτυπάμε το ντρέσσινγκ μέχρι να ενωθεί καλά.

Βήμα 4
Περάστε τα κομμάτια του κοτόπουλου στα σουβλάκια. Σουρώνετε τη μαρινάδα σε μια κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει μια βράση για να φτιάξετε το γλάσο.

Βήμα 5
Προθερμάνετε μια σχάρα για μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήστε τα σουβλάκια, πασπαλίζοντας με λίγη από την κρατημένη μαρινάδα, μέχρι να σφίξει το κρέας, για 4 έως 5 λεπτά ανά πλευρά.

Βήμα 6
Σερβίρετε τα σουβλάκια δίπλα στο ντρέσινγκ miso ranch και αλείφετε με το κρατημένο γλάσο.

Σημειώσεις σεφ:
Αν θέλετε, αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι.

Προσπαθήστε να αποφύγετε ένα πολύ μακρύ μαρινάρισμα, ειδικά για τόσο μικρά κομμάτια. Το κρέας θα ωριμάσει στο γλυκό, αλμυρό μείγμα, το οποίο μπορεί να του δώσει μια περίεργη και όχι ευχάριστη υφή μόλις ψηθεί.

Καλή όρεξη!