Κινέζικη Κουζίνα

Κινέζικο χοιρινό μπάρμπεκιου (char siu)

Κινέζικο χοιρινό μπάρμπεκιου (char siu)

Μια κινέζικη συνταγή για χοιρινό μπάρμπεκιου (char siu). Το char siu είναι χοιρινό σε στυλ κινέζικου εστιατορίου με βαθύ κόκκινο, γλυκό και κολλώδες επίχρισμα. Char siu κυριολεκτικά σημαίνει «ψητό με πιρούνι» και αναφέρεται στην παραδοσιακή μέθοδο μαγειρέματος αυτού του πιάτου με την οποία λωρίδες καρυκευμένου χοιρινού κρέατος σούβλιζoνταν με μακριά πιρούνια και ψήνονταν σε σκεπασμένο φούρνο ή σε φωτιά. Αυτή η έκδοση χρησιμοποιεί χοιρινό φιλέτο και είναι εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι στη σχάρα σας με κάρβουνα. Απολαύστε τη γλυκιά και αλμυρή γεύση από μόνη της ή σερβίρετε πάνω από ρύζι ή χυλοπίτες.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Μαρινάδα:
½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
⅓ φλιτζάνι μέλι
⅓ φλιτζάνι κέτσαπ
⅓ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
¼ φλιτζάνι κρασί από κινέζικο ρύζι
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα hoisin
2 κουταλιές της σούπας τυρόπηγμα κόκκινων φασολιών (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού κινέζικη σκόνη πέντε μπαχαρικών (προαιρετικά)
Χοιρινό:
2 χοιρινά φιλέτα (1/2 του κιλού)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το κέτσαπ, την καστανή ζάχαρη, το κρασί ρυζιού, τη σάλτσα hoisin, τα κόκκινα φασόλια και τη σκόνη πέντε μπαχαρικών μαζί σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να ζεσταθεί ελαφρώς, για 2 με 3 λεπτά.

Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, κόψτε κάθε χοιρινό φιλέτο κατά μήκος σε λωρίδες πάχους 3,5 έως 5 εκατοστών. Τοποθετήστε τις λωρίδες χοιρινού σε μια μεγάλη, επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα.

Βήμα 3
Ρίχνουμε τη μαρινάδα στη σακούλα με το χοιρινό. Πιέστε τον αέρα να βγεί από τη σακούλα, σφραγίστε και γυρίστε τη σακούλα μερικές φορές μέχρι να καλυφθεί καλά το χοιρινό. Μαρινάρετε στο ψυγείο, από 2 ώρες έως όλο το βράδυ.

Βήμα 4
Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, προθερμάνετε μια σχάρα με κάρβουνα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λαδώστε την ελαφρά.

Βήμα 5
Αφαιρέστε το χοιρινό από τη μαρινάδα και ανακινήστε για να φύγει το περιττό υγρό. Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη μαρινάδα για το τρίψιμο.

Βήμα 6
Τοποθετήστε τα ζεστά κάρβουνα σε δύο ίσους σωρούς στις αντίθετες πλευρές της σχάρας των κάρβουνων. Προσθέστε ένα μικρό δοχείο με νερό στη σχάρα. Τοποθετήστε τις λωρίδες του χοιρινού στο κέντρο της σχάρας για έμμεσο μαγείρεμα.

Βήμα 7
Μαγειρέψτε το χοιρινό σε έμμεση φωτιά, γυρνώντας τακτικά και αλείφοντας όπως θέλετε, έως ότου ένα ειδικό θερμόμετρο τοποθετημένο στο κέντρο να δείχνει τουλάχιστον 65 βαθμούς, για 30 λεπτά ή περισσότερο. Σερβίρουμς.

Καλή όρεξη!