Ελληνική Κουζίνα

Λαχανοντολμάδες με κόκκινη σάλτσα

Λαχανοντολμάδες με κόκκινη σάλτσα

Οι λαχανοντολμάδες είναι μια εξαιρετική συνταγή που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Η συνδυασμένη απαλότητα του λάχανου με τον πλούσιο γεμιστό κιμά και τον φρέσκο άνηθο δημιουργούν μια αρμονική γεύση που ενθουσιάζει τις γευστικές μας προτιμήσεις. Είναι ένα πιάτο που αποπνέει παράδοση και συναισθήματα, καθώς κάθε μπουκιά συνδέεται με την αγάπη και τη ζεστασιά της οικογένειας.

Υλικά συνταγής

1 μεγάλο λάχανο
250γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή χοιρινός)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
1/4 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένος
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα:

500γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1:

Βράστε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Αφαιρέστε το από το νερό και αφήστε το να στραγγίσει και να κρυώσει.

Βήμα 2:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι και τον άνηθο. Προσθέστε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 3:

Ανοίξτε σε μικρές φέτες λίγο από τον κορμό του λάχανου με τα χέρια σας. Το πάχος της φέτας πρέπει να είναι περίπου 0,5 εκατοστά. Τοποθετήστε τη φέτα λάχανου στο χέρι σας και προσθέστε μία κουταλιά γέμισης στο κέντρο της. Αρχίστε να τυλίγετε το λάχανο στη μορφή ενός σακουλιού, αφήνοντας τις άκρες ανοιχτές. Συνεχίστε με το υπόλοιπο λάχανο και τη γέμιση μέχρι να εξαντληθούν.

Βήμα 4:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετήστε τους λαχανοντολμάδες με το άνοιγμα προς τα κάτω. Καλύψτε τους με νερό και μαγειρέψτε τους για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και το ρύζι να είναι πλήρως μαγειρεμένα.

Βήμα 5:

Παράλληλα προετοιμάστε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα, θερμάνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και αφήστε τη να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει και να ενισχυθεί η γεύση της.

Όταν οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι, αφαιρέστε τους από την κατσαρόλα και σερβίρετέ τους σε ένα πιάτο. Προσθέστε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας.

Οι λαχανοντολμάδες μπορούν να σερβιριστούν ζεστοί ως κυρίως πιάτο, συνοδευόμενοι από ρύζι ή πατάτες. Επίσης, μπορείτε να τους απολαύσετε κρύους ως μεζέ. Απολαύστε αυτήν την παραδοσιακή συνταγή για λαχανοντολμάδες!

Καλή όρεξη!