Ποτά

Λικέρ πορτοκάλι

Λικέρ πορτοκάλι

Τo λικέρ πορτοκάλι ανήκει σε μια διαφορετική ομάδα αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών αρωματισμένων με εσπεριδοειδή. Τα περισσότερα είναι γλυκά και μερικά χρησιμοποιούν ουδέτερη βάση κόκκων, ενώ άλλα διαθέτουν βάση όπως μπράντυ. Υπάρχουν πολλά λικέρ πορτοκαλιού διαθέσιμα και παράγονται παγκοσμίως, όπως στην Καραϊβική, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Θα δείτε τα ονόματα triple sec, curaçao, Cointreau και Grand Marnier σε συνταγές κοκτέιλ, αν και μερικοί απλώς προσθέτουν λικέρ πορτοκάλι ως συστατικό. Από όλα τα λικέρ στην αγορά, τα λικέρ πορτοκαλιού χρησιμοποιούνται πιο συχνά και αυτό τα καθιστά απαραίτητα για ένα καλά εφοδιασμένο μπαρ.

Πως φτιάχνεται το λικέρ πορτοκάλι

Το λικέρ πορτοκάλι είναι ένα γλυκό αποσταγμένο λικέρ που αρωματίζεται με πορτοκάλια. Οι μέθοδοι παραγωγής που χρησιμοποιούνται διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα και το στυλ. Μπορεί να χρησιμοποιούν μια βάση που είναι ουδέτερο απόσταγμα κόκκων (παρόμοιο με τη βότκα), ρούμι ή μπράντυ. Η γεύση του πορτοκαλιού προέρχεται συχνά από αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού ή αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού. Γενικά κυμαίνονται από 30 τοις εκατό αλκοόλ κατ ‘όγκο (ABV, 60 proof) έως 40% ABV (80 proof).

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι: curaçao, triple sec και brandy. Υπάρχουν επίσης μάρκες που δεν εμπίπτουν σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Αυτά μπορεί να περιέχουν μια συγκεκριμένη ποικιλία πορτοκαλιών, να είναι πικρό (αντί γλυκό) λικέρ ή να περιλαμβάνουν επιπλέον συστατικά όπως βότανα, μπαχαρικά ή τεχνητές γεύσεις.

Με τι να συνδυάσω το λικέρ πορτοκάλι

Ως επί το πλείστον, τα λικέρ πορτοκαλιού δεν πίνονται σκέτα. Τα λικέρ με βάση το μπράντυ, όπως το Grand Marnier, αποτελούν την εξαίρεση και είναι ωραία όταν σερβίρονται με ελαφριά σόδα. Πέρα από αυτό, προορίζονται για κοκτέιλ και σφηνάκια. Μερικά κοκτέιλ συνδυάζονται καλύτερα με το Grand Marnier, ενώ άλλα είναι καλύτερα με premium curaçao ή triple sec. Θα παρατηρήσετε πολλές συνταγές να προτείνουν ένα συγκεκριμένο λικέρ πορτοκαλιού ή μάρκα.