Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Μαύρα φασόλια

Μαύρα φασόλια
Eat4health

Τα μαύρα φασόλια είναι  καρποί της φασολιάς. Είναι εδώδιμος καρπός και θρεπτικό όσπριο. Χρησιμοποιείται σε αρκετά φαγητά και σε πολλές κούζινες ανά τον κόσμο.

Ετυμολογία

Το φασόλι προέρχεται από την λατινική λέξη fagioli, με την οποία έγινε αρχικά γνωστό το όσπριο στην Ιταλία η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη fava (κουκιά) .

Ιστορία

Διάφορες ποικιλίες φασολιών έχουν προέλθει από διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως την Νότια Αμερική. Η παλαιότερη ένδειξη καλλιέργειας φασολιών πιστεύεται ότι έχει βρεθεί μέσα σε μια σπηλιά στις Περουβιανές Άνδεις.

Τα φασόλια αναπτύχθηκαν για πάνω από 8.000 χρόνια, δίδοντας μια πολύτιμη πηγή τροφής στους ιθαγενείς πληθυσμούς των ανθρώπων. Στα αγγλικά ο αρχικός τύπος των φασολιών ονομάζεται pole beans (σημαίνει εκτός των άλλων και κοντάρι ή άξονας). Τα φασόλια αυτά, από τις νότιες περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής ως τη λίμνη Χιούρον στα βόρεια, αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής των διαφόρων αγροτικών φυλών.

Τα θαμνώδη φασόλια είναι ένα νέο φαινόμενο στην καλλιέργεια των φασολιών. Έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται χωρίς την ανάγκη υποστήριξης και προήλθαν από την κλασική ποικιλία των φασολιών μετά από προσεκτική επιλογή. Αυτή η νέα κατηγορία των φασολιών εμφανίστηκε στην πεδιάδα της Οαχάκα στο νότιο Μεξικό πριν 1.000 χρόνια.

Θρεπτικά συστατικά

Μόνο από μία μικρή ποσότητα μόλις 100 γραμμάρια μαύρων φασολιών, μπορείτε να πάρετε το 64% των καθημερινών σας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 42% του ημερήσιου καλίου σας, και το 42% της ημερήσιας πρωτεΐνης σας!

Τα μαύρα φασόλια αποτελούν επίσης μια μεγάλη πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης Β6 και σιδήρου!
Με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι τυχαίο που τα μαύρα φασόλια θεωρούνται ως η νέα υπερτροφή!

Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη στα μαύρα φασόλια βοηθάνε στην σωστή μετακίνηση των τροφίμων μέσα από το στομάχι σας και το παχύ έντερο.
Είναι ιδιαίτερα εύπεπτα και περιέχουν πάνω από 8 διαφορετικά φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτοχημικά.
Τα μαύρα φασόλια παρέχουν αμινοξέα και μολυβδαίνιο, απαραίτητα για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μαζί με τις πολλές βιταμίνες και τις ανόργανες ουσίες που περιέχονται στα μαύρα φασόλια, υπάρχει επίσης φολικό οξύ, το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα των αμινοξέων σας.

Πηγή: Wikipedia

Article Categories:
Όσπρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Don't Miss! random posts ..

Eatforhealth