Καρυκεύματα

Μαχλέπι

Μαχλέπι

Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους του είδους Prunus mahaleb. Είναι ένα είδος κερασιάς η οποία συχνά απαντάται ως πετροκερασιά ή μαχλεποκερασιά.

Για να κατασκευαστεί το μαχλέπι οι σπόροι του κερασιού σπάζονται για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 6 χιλιοστά και όταν είναι φρέσκος έχει μαλακή και μαστιχωτή υφή. Μετά ο πυρήνας αλέθεται σε σκόνη πριν την χρήση.

Η γεύση του παρομοιάζεται με το συνδυασμό των γεύσεων πικραμύγδαλου και κερασιού. Χρησιμοποιείται αλεσμένο – σε μικρές ποσότητες – για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων.

Χρήσεις

Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα των χωρών της Μέσης Ανατολής, οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Συρία και το Ιράν.

Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκιαβασιλόπιτες και κουλουράκια.

Στην Κύπρο λέγεται μέχλεπι και χρησιμοποιείται στην παρασκευή παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων όπως των πασχαλινών φλαούνων και της ταχινόπιτας.

Στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται σε γλυκά που τρώγονται το ραμαζάνι όπως το μααμούλ.

Στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται μαχλέπι σε σκόνη όπου αλέθεται και μαζί με μέλισουσάμι και ξηρούς καρπούς φτιάχνεται μια πάστα που τρώγεται πάνω σε ψωμί για επιδόρπιο.

Φυτοχημεία

Το μαχλέπι, περιέχει ένα συστατικό την κουμαρίνη, η οποία έχει καταπραϋντική και αντι-ερεθιστική δράση.

Πηγή: Wikipedia