Γαλακτοκομικά

Μοτσαρέλα

Μοτσαρέλα

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως αυτό η μοτσαρέλα είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν της Ιταλίας. Απίστευτα δημοφιλές, κατέχει την πρώτη θέση σε κατανάλωση παγκοσμίως. Κάνει αισθητή την παρουσία του στην εστίαση, από τις πιτσαρίες μέχρι την υψηλή γαστρονομία.

Οι πρώτες, επίσημες, γραπτές αναφορές στην ύπαρξη της μοτσαρέλα, ανάγονται στον 16ο αιώνα, αν και κάποιοι εντοπίζουν ίχνη της σε πολύ παλιότερα κείμενα. Η ονομασία της προέρχεται μάλλον από το ρήμα mozzare, που σημαίνει κόβω και πιθανότατα σχετίζεται με την τεχνική παρασκευής της. Στην αρχική της μορφή παραγόταν μόνο από γάλα νεροβούβαλων, κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας.  Η μεγάλη εμπορική της επιτυχία έφερε αναπόφευκτα διαφοροποιήσεις στην πρώτη ύλη.

Πλέον σε ποσοστό σχεδόν 90% είναι το αγελαδινό γάλα, ενώ και η παραγωγή της επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία. Από το 1998, η Mozzarella αναγνωρίσθηκε ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν στην Ε.Ε., με συγκεκριμένη μέθοδο παρασκευής και προδιαγραφές.

Νωρίτερα είχε αναγνωρισθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Mozzarella di bufala Campana DOP, για τα τυριά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο. Από βουβαλίσιο γάλα, στην ιστορική ζώνη, με κέντρο την επαρχία της Καμπανίας. Στην αγορά βρίσκουμε τις πολύ φρέσκες εκδοχές της, που είναι οι πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και τις κάπως πιο «στεγνές» οι οποίες προορίζονται περισσότερο για την επαγγελματική μαγειρική, ενώ υπάρχει και καπνιστή Μοτσαρέλα.

Προέλευση

Καθώς δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός, το γάλα για την κοινή Μοτσαρέλα, μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε περιοχή της Ιταλίας ή ακόμα και έξω από αυτήν. Αντίθετα, για την Mozzarella di bufala Campana DOP το γάλα πρέπει να προέρχεται από νεροβούβαλους, που εκτρέφονται στα όρια καθορισμένων κοινοτήτων στις Περιφέρειες της Καμπανίας, του Λάτσιο, του Μόλιζε και της Πούλια, ενώ στην ίδια ζώνη πρέπει να βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής.

Περιγραφή

Ευχάριστα, φρέσκα αρώματα οξινισμένου γάλακτος. Γεύση «χυμώδης», δροσερή και ελαφρά όξινη.

Πηγή: cheeeselovers