Ψαρονέφρι με ιαπωνικά ντιπ: Αυτή η συνταγή της ιαπωνικής κουζίνας βασίζεται στο νότιο ιαπωνικό πιάτο tataki, που σημαίνει «σχισμένος σε κομμάτια». Σερβίρουμε το ψαρονέφρι με το πικάντικο ντρέσινγκ σόγιας μας και την κρέμα γάλακτος με καυτερή πάστα γουασάμπι για επιπλέον πικάντικη γεύση. Ενα πιάτο με ασιατικό χαρακτήρα, γεμάτο γεύσεις και αρώματα, που θα αρέσει σε όλους. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 ολόκληρο κομμάτι ψαρονέφρι (400 γραμμάρια), χωρίς λίπος
1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος αντίχειρα, ψιλοτριμμένο
¼ αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρές λωρίδες
1 μικρή χούφτα κάρδαμο
2 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
μαγειρεμένο κολλώδες ρύζι, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα ποντζού:
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
χυμός από 1 λάιμ
1 μεγάλη πρέζα νιφάδες τσίλι
1 μικρή πρέζα ζάχαρη
Για την κρέμα γουασάμπι:
1 κουταλιά της σούπας γουασάμπι
5 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τρίψτε το κρέας γενναιόδωρα με λάδι και αλατοπιπερώστε καλά. Ζεσταίνουμε ένα βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για περίπου 8 λεπτά συνολικά για πολύ λίγο ψημένο, 10 λεπτά για λίγο ψημένο και 12 λεπτά για μέτρια ψημένο. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Όσο ξεκουράζεται το κρέας, ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά. Για τη σάλτσα ποντζού, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με λίγο νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά τα αφήνουμε στην άκρη. Για την κρέμα γουασάμπι, ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν τελείως και μετά τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
Βήμα 3
Αφού ξεκουραστεί το κρέας για 10 λεπτά, χρησιμοποιήστε το πιο κοφτερό μαχαίρι για να το κόψετε σε λεπτές φέτες. Απλώστε τις φέτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, τοποθετήστε δίπλα τις λωρίδες του αγγουριού, μετά ρίξτε το κάρδαμο και το σουσάμι. Βάλτε στο τραπέζι τις δύο σάλτσες και το τζίντζερ σε μικρά πιάτα σερβιρίσματος για βουτιά και άλειμμα πάνω στις φέτες του κρέατος. Σερβίρετε με τσοπ στικς και (προαιρετικά) ρύζι στο πλάι.
Καλή όρεξη!