Όσπρια

Ροβίτσα

Ροβίτσα

Η Ροβίτσα ( Vigna radiata ), εναλλακτικά γνωστό ως το πράσινο γραμμάριο , maash ( περσική : ماش ), moong  (από σανσκριτικά : मुद्ग ), monggo , ή munggo (Φιλιππίνες), είναι ένα φυτό στην οικογένεια των οσπρίων .Η Ροβίτσα καλλιεργείται κυρίως στην Ανατολική Ασία , τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία. Χρησιμοποιείται ως συστατικό τόσο στα αλμυρά όσο και στα γλυκά πιάτα.

Ιστορία εξημέρωσης

Το φασόλι mung εξημερώθηκε στην Ινδία , όπου ο πρόγονος του ( Vigna radiata subspecies sublobata ) εμφανίζεται άγρια.

Τα ανθρακούχα φασόλια mung έχουν ανακαλυφθεί σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ινδία. Οι περιοχές με πρώιμα ευρήματα περιλαμβάνουν την ανατολική ζώνη του πολιτισμού του Χαράπα στο σύγχρονο Πακιστάν και τη δυτική και βορειοδυτική Ινδία , όπου τα ευρήματα χρονολογούνται περίπου 4.500 χρόνια, και η Νότια Ινδία στη σύγχρονη πολιτεία της Καρνατάκας όπου τα ευρήματα χρονολογούνται περισσότερο από 4.000 χρόνια. Ορισμένοι μελετητές, συνεπώς, συνάγουν δύο ξεχωριστές εξημερώσεις στα βορειοδυτικά και νότια της Ινδίας. Στη Νότια Ινδία, υπάρχουν στοιχεία για την εξέλιξη των μεγαλύτερων σπόρων φασολιών mung πριν από 3.500 έως 3.000 χρόνια. Περίπου 3500 χρόνια πριν, τα φασόλια mung καλλιεργήθηκαν ευρέως σε ολόκληρη την Ινδία.

Τα καλλιεργημένα φασόλια mung αργότερα εξαπλώθηκαν από την Ινδία στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η αρχαιοβοτανική έρευνα στην τοποθεσία Khao Sam Kaeo στη νότια Ταϊλάνδη δείχνει ότι τα φασόλια mung είχαν φτάσει στην Ταϊλάνδη πριν από τουλάχιστον 2.200 χρόνια.

Eπεξεργασια

Τα φασολάκια βλαστάνουν αφήνοντάς τα στο νερό για τέσσερις ώρες το φως της ημέρας και περνώντας το υπόλοιπο της ημέρας στο σκοτάδι. Τα λάχανα φασολιών μπορούν να καλλιεργηθούν υπό τεχνητό φως για τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Συνήθως ονομάζονται απλά “λάχανα φασολιών”. Ωστόσο, όταν τα λάχανα φασολιών απαιτούνται σε συνταγές, αναφέρεται γενικά σε λάχανα φασολιών φασολιών ή σόγιας.

Τα λάχανα φασολιών ανακατεύονται ως κινεζικό λαχανικό συνοδευτικό σε ένα γεύμα, συνήθως με σκόρδο , τζίντζερ , κρεμμύδια ή κομμάτια αλατισμένου αποξηραμένου ψαριού για να προσθέσετε γεύση. Τα άψητα, φύτρες φασολιών, χρησιμοποιούνται για Βιετναμέζικα ρολά, καθώς και γαρνιτούρα για Pho . Αποτελούν σημαντικό συστατικό σε μια ποικιλία μαλαισιανής και Peranakan κουζίνας , όπως char kway teow , hokkien mee , mee rebus και pasembor .

Στην Κορέα, τα ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανάκια φασολιών, που ονομάζονται sukjunamul ( Κορεάτικα :  숙주 나물 ), συχνά σερβίρονται ως συνοδευτικό. Όντας ζεματισμένα (τοποθετούνται σε βραστό νερό για λιγότερο από ένα λεπτό), αμέσως ψύχεται σε κρύο νερό, και αναμιγνύεται με το σησαμέλαιο, το σκόρδο, το αλάτι, και συχνά άλλα συστατικά. Στις Φιλιππίνες, τα λαχανάκια φασόλι γίνονται σε lumpia ρόλους που ονομάζεται lumpiang togue .

Στην Ινδία, τα λάχανα φασολιών μαγειρεύονται με πράσινο τσίλι, σκόρδο και άλλα μπαχαρικά.

Πηγή: Wikipedia