Ποτά

Ροζέ κρασί

Ροζέ κρασί

Ροζέ κρασί: Μια από τις βασικές μεθόδους παραγωγής για το ροζέ κρασί έχει συνήθως ως εξής: Τα κόκκινα σταφύλια πατιούνται ελαφρώς με τις φλούδες τους (που έχουν ανθοκυάνες, χρωστική ουσία) και μένουν μαζί για μερικές ώρες -ή μερικές μέρες-. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι φλούδες και πηγαίνει για ζύμωση στις δεξαμενές. Όσο πιο πολύ αφήσουμε τις φλούδες των σταφυλιών μέσα στο χυμό, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα του ροζέ και τόσο περισσότερες θα είναι οι τανίνες ( που κι αυτές τις βρίσκουμε στη φλούδα του σταφυλιού).

Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και λευκό κρασί από κόκκινα σταφύλια. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να αφαιρέσουμε σχεδόν αμέσως τις φλούδες κατά την διάρκεια της οινοποίησης. Αυτό που καθορίζει αν το κρασί μας θα γίνει λευκό (από κόκκινα σταφύλια), ροζέ ή κόκκινο είναι το χρονικό διάστημα που θα μείνουν οι φλούδες μαζί  με τον σταφυλοχυμό.

Παραγωγη ροζε κρασιου

Το ροζέ κρασί γίνεται με συγκεκριμένα σταφύλια, σε συγκεκριμένες περιοχές. Μπορεί να γίνει οπουδήποτε όμως, όπως κάθε άλλο κρασί. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι η Γαλλία, μετά η Ισπανία και τρίτες έρχονται η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Αλλά υπάρχει επίσης εξαιρετικό ροζέ που έρχεται από Χιλή και Αυστραλία. Τα περισσότερα ροζέ κρασιά είναι blend διαφόρων ποικιλιών και οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται κυρίως για ροζέ είναι: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault και  Pinot Noir.

Στην Ελλάδα οι βασικές ποικιλίες από τις οποίες παραδοσιακά φτιάχνονται τα ροζέ κρασιά είναι το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και πιο συχνά συναντάμε ροζέ κρασιά από Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot ή Grenache Rouge.

Πηγή: krasiagr.com