Ποτά

Ρούμι

Ρούμι

Το ρούμι είναι οινοπνευματώδες ποτό, προϊόν απόσταξης των χυμών του ζαχαροκάλαμου. Κατάγεται από την Ινδία ή την Κίνα, αλλά σήμερα παράγεται κυρίως στα νησιά της Καραϊβικής.  Καθιερώθηκε αφότου οι Ευρωπαίοι κατακτητές έφεραν το ζαχαροκάλαμο.

Υπάρχουν δύο τύποι: το λευκό ρούμι, βιομηχανικού τύπου, με βάση τη μελάσσα, και το rhum agricole (αγροτικό ρούμι), από τον φρέσκο χυμό των ζαχαροκαλάμων, από τη Μαρτινίκα ή τη Γουαδελούπη.

Τα ρούμια που παράγονται στην Κούβα, στο Πουέρτο Ρίκο, στην Αϊτή και στον Aγιο Δομίνικο ανήκουν στην κατηγορία των “ελαφρών”. Αυτά που παράγονται στην Τζαμάικα, στη Μαρτινίκα, στα Μπαρμπάντος, στις Παρθένες Νήσους, θεωρούνται τα “βαριά” ρούμια.

Η ιστορία ΤΟΥ ΡΟΥΜΙΟΥ

Το origin story του ρούμι ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν. Μία πρώτη αναφορά γίνεται όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος μεταφέρει από τα Κανάρια νησιά φυτά ζαχαροκάλαμου. Συγκεκριμένα τα μετέφερε στην Καραιβική,στην Αϊτή και τον Άγιο Δομίνικο με σκοπό να τα μεταφυτεύσει.

Λίγες δεκαετίες μετά τα νησιά της ευρύτερης περιοχής ξεκίνησαν να εξάγουν μελάσα προς την Ευρώπη κάτι που συνέβαινε παράλληλα με δύο πράγματα, σημαντικά για το μύθο του ποτού: Το πρώτο ήταν η χρήση (ντόπιων) σκλάβων για τις απαιτητικές ενέργειες της όλης διαδικασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα υποπροϊόντα του ζαχαροκάλαμου για να παράγουν, με ζύμωση και απόσταξη, ένα ποτό που τότε ονομαζόταν Kill Devil. Το δεύτερο, η παρουσία των πειρατών στα νερά της Καραϊβικής: Οι επιθέσεις και τα πλιάτσικα σε εμπορικά πλοία είχαν ως αποτέλεσμα ανάμεσα στη λεία τους να υπάρχει και η μελάσα, που την αξιοποιούσαν, αποστάσοντάς τη.

Πηγή: Wikipedia