Φρούτα

Σαγκουίνι

Σαγκουίνι

Το Σαγκουίνι είναι μία ποικιλία πορτοκαλιού, με βαθύ κόκκινο χρώμα, σχεδόν στο χρώμα του αίματος. Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της σάρκας οφείλεται στην παρουσία των ανθοκυανινών. Eίναι μια οικογένεια χρωστικών που είναι κοινές στα πολλά λουλούδια και φρούτα, αλλά όχι συχνές σε εσπεριδοειδή.

Η σάρκα αποκτά χαρακτηριστικό καφέ χρώμα όταν ο καρπός αναπτύσσεται με χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η φλούδα μπορεί να είναι πιο σκληρή και πιο δύσκολη στην αφαίρεση από ότι άλλες φλούδες από πορτοκάλια.

Ποικιλίες

  • Μόρο (Moro) – η νεώτερη ποικιλία
  • Ταρόκο (Tarocco) – ένα από τα πιο δημοφιλή πορτοκάλια σαγκουίνι στον κόσμο, λόγω της γλυκιάς γεύσης του
  • Σαγκουινέλια (Sanguinello) – ανακαλύφθηκε στην Ισπανία το 1929

Διατροφή

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε λυκοπένιο. Φυσική χρωστική ουσία που του χαρίζει το κόκκινο χρώμα. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορους τύπους καρκίνου.

Περιέχει ανθοκυανίνες, ουσία που ανήκει στις πολυφαινόλες, η οποία δρα σαν λιποδιαλύτης. Βοηθάει τον οργανισμό να μειώνει τον ρυθμό που αποθηκεύει λίπος.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν το 2010 ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μιλάνου σε ποντίκια, είδαν ότι ο χυμός από σαγκουίνι Μόρο φρέναρε τη συσσώρευση περιττών κιλών. Οι ειδικοί αφού εφάρμοσαν στα πειραματόζωα διατροφή πλούσια σε λιπαρά, χορήγησαν σε κάποια από αυτά χυμό από σαγκουίνι Μόρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλά συστατικά που υπάρχουν στον χυμό πορτοκαλιού Μόρο μπορούν να δράσουν συνεργικά.Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σαγκουίνι Μόρο καταστρέφει την ικανότητα των κυττάρων του λιπώδους ιστού,να συσσωρεύουν λίπος.

Παρόμοια πειράματα που έγιναν το 2012 από το Charles River Laboratories  σε ποντικούς, έδειξαν ότι η δίαιτα με χυμό Μόρο, μπορεί να αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη διαιτητική επιλογή για την πρόληψη του λιπώδους ήπατος.

Πίσω από τη λιποδιαλυτική δράση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι κρύβονται τα υψηλά επίπεδα ανθοκυανιδίνης.

Επιπλέον, η κόκκινη χρωστική ουσία που χαρίζει στο σαγκουίνι το έντονο κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην οργανική ένωση κυανιδίνη.Αυτή αποτελεί μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία ικανή να θωρακίσει τον οργανισμό απέναντι στις ασθένειες.

Πηγή: Wikipedia