Ζυμαρικά

Τορτελίνι

Τορτελίνι

Τα Τορτελίνι είναι ζυμαρικά σε σχήμα δαχτυλιδιούπου προέρχονται από την ιταλική περιοχή της Αιμιλίας (ιδίως της Μπολόνια και της Μόντενα ). Παραδοσιακά είναι γεμιστό με ένα μείγμα από κρέας (χοιρινό φιλέτο, ακατέργαστη προσούτο , μορταδέλα ), Parmigiano Reggiano τυρί, αυγό και το μοσχοκάρυδο και υπηρέτησε στο καπόνι ζωμό ( σε brodo di Cappone ).

Στην περιοχή προέλευσης πωλούνται συνήθως φρέσκα ή σπιτικά. Βιομηχανικά συσκευασμένα, αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή κατεψυγμένα τορτελίνια εμφανίζονται σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ειδικά όπου υπάρχουν μεγάλες ιταλικές κοινότητες.

Προέλευση 

Η προέλευση της τορτελίνι αμφισβητείται. Τόσο η Μπολόνια όσο και η Μόντενα , πόλεις στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας , ισχυρίζονται ότι είναι η γενέτειρά της.  To OxfordDictionaries.com ανιχνεύει την ετυμολογία του τορτελίνια στο υποκοριστικό μορφή Tortello .  H ίδια είναι ένα υποκοριστικό του Torta ( «πίτας» ή «πίτας» στα ιταλικά).

Η συνταγή για ένα πιάτο που ονομάζεται “torteletti” εμφανίζεται το 1570 από το Bartolomeo Scappi . Τα γραπτά του Vincenzo Tanara στα μέσα του 17ου αιώνα ενδέχεται να είναι υπεύθυνα για τη μετονομασία των ζυμαρικών σε τορτελίνια.

Στη δεκαετία του 1800, οι θρύλοι ξεπήδησαν για να εξηγήσουν την προέλευση της συνταγής, προσφέροντας συμβιβασμό. Το Castelfranco Emilia , που βρίσκεται ανάμεσα στη Μπολόνια και τη Μόντενα,  εμφανίζεται σε έναν μύθο. Σε αυτόν η Αφροδίτη μένει σε ένα πανδοχείο.Θαμπωμένος από την ομορφιά της, ο ξενοδόχος την κατασκοπεύει μέσα από μια κλειδαρότρυπα, μέσω της οποίας μπορεί να δει μόνο τον ομφαλό της. Εμπνέεται για τη δημιουργία ζυμαρικών σε αυτό το σχήμα.

Αυτός ο θρύλος θα ήταν στην αρχή του όρου ” ombelico di Venere ” (ομφαλός της Αφροδίτης), που περιστασιακά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τορτελίνια.  Προς τιμήν αυτού του θρύλου, ένα ετήσιο φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Castelfranco Emilia. Ένας άλλος θρύλος υποστηρίζει ότι το σχήμα προέρχεται από την αρχιτεκτονική της Modena, που μοιάζει με χελώνα.

Σύγκριση με τορτελόνια 

Το Tortelloni είναι ζυμαρικά σε παρόμοιο σχήμα, αλλά μεγαλύτερο, συνήθως 5 g, έναντι 2 g για τορτελίνια, και με τα άκρα κλειστά διαφορετικά. Ενώ η τορτελίνη έχει γέμιση με βάση το κρέας. Τα τορτελίνια γεμίζουν με ρικότα και μερικές φορές με μαϊντανό ή σπανάκι . Επιπλέον, ενώ τα τορτελίνια παραδοσιακά μαγειρεύονται και σερβίρονται με ζωμό, τα τορτελίνια μαγειρεύονται σε νερό, ανακατεύονται (παραδοσιακά με βούτυρο και φασκόμηλο) και σερβίρονται ξηρά.