Vegan γεμιστά κεφτεδάκια: Με αυτή την vegan συνταγή μπορείτε να δημιουργήσετε πεντανόστιμα κεφτεδάκια χωρίς κρέας, γεμιστά με κόκκινο κρεμμύδι, φακές και φασκόμηλο, για ένα υπέροχο μεζεδάκι που θα φέρει χαρά σε κάθε γιορτινό γεύμα. Τα πεκάν, τα φουντούκια και τα φυστίκια προσθέτουν μια κλασική υφή. Αυτά τα κεφτεδάκια είναι υγιεινά, γεμάτα πρωτεΐνη, και θα ικανοποιήσουν τόσο τους χορτοφάγους όσο και τους μη χορτοφάγους στο τραπέζι σας.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το ταψί
200 γραμμάρια ανάμεικτους ξηρούς καρπούς της επιλογής σας (εδώ χρησιμοποιείται συνδυασμός από πεκάν, φουντούκια και φιστίκια)
1 κονσέρβα (400 γρ) φακές, βρασμένες σε νερό, στραγγισμένες
50 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά (ελέγξτε τη συσκευασία για vegan ποικιλία)
1 μικρό ματσάκι φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
1 μικρό μήλο, τριμμένο
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Βάλτε τους λιναρόσπορους σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε με 2 κουταλιές της σούπας νερό και μετά αφήστε στην άκρη για 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει το νερό και να αποκτήσει το μείγμα μια κολλώδη υφή. Εν τω μεταξύ, βάζετε το κρεμμύδι σε έναν πολυκόφτη και χτυπάτε μέχρι να ψιλοκόψει. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά.
ΒΗΜΑ 2
Ρίξτε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ψιλοκοπούν. Πασπαλίζουμε 3 κουταλιές της σούπας από τους ξηρούς καρπούς σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέστε τις φακές, την τριμμένη φρυγανιά, το φασκόμηλο, το μήλο, τους μουλιασμένους λιναρόσπορους (συν τυχόν υγρά στο μπολ), τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και άφθονο καρύκευμα στο μπλέντερ. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί – μην το ψιλοκόψετε πολύ γιατί η γέμιση θα χάσει την ωραία υφή της με τους ξηρούς καρπούς.
ΒΗΜΑ 3
Λαδώνουμε και στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο. Αφαιρέστε τη λεπίδα από μπλέντερ και λαδώστε τα χέρια σας. Βγάλτε κομμάτια από τη γέμιση σε μέγεθος καρυδιού, τυλίξτε σε στρόγγυλα κεφτεδάκια και στη συνέχεια κυλήστε τα στο πιάτο με τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για να επικαλυφθούν. Τοποθετούμε στο έτοιμο ταψί. Μπορεί να καλυφθεί με μεμβράνη και να μπει στο ψυγείο έως και δύο ημέρες ή να καταψυχθεί για δύο μήνες.
ΒΗΜΑ 4
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C. Βγάζουμε την μεμβράνη (αν ήταν στο ψυγείο) και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να σκουρήνουν λίγο οι ξηροί καρποί και να σφίξουν ελαφρώς τα κεφτεδάκκια – θα είναι πιο μαλακά από τα παραδοσιακά γεμιστά κεφτεδάκια, αλλά θα σφίξουν μετά από μερικά λεπτά ψύξης. Αν τα βγάλετε από την κατάψυξη, ψήνετε για 35-40 λεπτά. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!