Vegan μπαν μι: Το μπαν μι (ή μπιφτέκι), γνωστό και ως σάντουιτς του Βιετνάμ ή ψωμί Σαϊγκόν, είναι τύπος ψωμιού από απλό αλεύρι σίτου, πολύ συνηθισμένο στα street food στο Βιετνάμ. Με αυτή την συνταγή της vegan κουζίνας φτιάξτε αυτό το υπέροχο vegan σάντουιτς χρησιμοποιώντας λαχανικά και χούμους με ασιατικό dressing και καυτερή σάλτσα, όλα γεμιστά μέσα σε μια μπαγκέτα. Εξαιρετικό για ένα χορταστικό γεύμα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
150 γραμμάρια ωμά λαχανικά (όπως κόκκινο λάχανο και καρότα), ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας ξύδι από vegan λευκό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
1 μακριά γαλλική μπαγκέτα
100 γραμμάρια χούμους
175 γραμμάρια μαγειρεμένο τέμπε, σε πολύ λεπτές φέτες
½ μικρό πακέτο κόλιανδρο, με τα φύλλα χωριστά, για σερβίρισμα
½ μικρό πακέτο δυόσμο, με τα φύλλα χωριστά, για σερβίρισμα
καυτερή σάλτσα, για το σερβίρισμα (όπως σάλτσα σριράτσα)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί και, στη συνέχεια, αφήστε τα στην άκρη για να γίνουν τουρσί γρήγορα, ενώ ετοιμάζετε το υπόλοιπο σάντουιτς.
Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Κόψτε τη μπαγκέτα στα τέσσερα και μετά κόψτε κάθε κομμάτι οριζόντια στη μέση. Βάλτε τα κομμάτια της μπαγκέτας στο φούρνο για 5 λεπτά μέχρι να ψηθούν ελαφρά και να ζεσταθούν. Απλώστε πάνω στο ένα κομμάτι μια στρώση χούμους, στη συνέχεια προσθέστε τα κομμάτια από τις φέτες τέμπε και στοιβάστε από πάνω τα λαχανικά τουρσί. Για να σερβίρετε, πασπαλίστε με τα μυρωδικά, ρίξτε από πάνω λίγη καυτερή σάλτσα και στη συνέχεια προσθέστε το άλλo κομμάτι μπαγκέτας για να φτιάξετε σάντουιτς.
Σημείωση του Σεφ: Το τέμπε (tempeh ή tempe) είναι ένα παραδοσιακό ινδονησιακό φαγητό που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και μετά την επεξεργασία τους έχουν συνήθως την μορφή κέικ. Το tempeh είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και προσφέρει μια σειρά από διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο και σίδηρο.
Καλή όρεξη!