Αρχικά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πώς τα βύσσινα είναι τύπος κερασιού.Η βυσσινάδα είναι ποτό από βύσσινα.Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι, γνωστό ως Prunus avium στους βοτανολόγους και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο, με την επιστημονική ονομασία, Prunus cerasus.
Γνωρίζατε ότι τα βύσσινα
- λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο ενδείκνυνται στην αναιμία.
- περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.
- οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά με ισχυρή καθαρτική δράση.
- τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους.
- είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών.
- περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες καλίου και βιταμίνης Α.
Το βύσσινο κατα της αυπνίασ
Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά της διατροφής φαίνεται να επιδρούν και στην αυπνία. Συγκεκριμένα, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιδιότητα του χυμού βύσσινου είναι ότι δρα ως φυσικό αγχολυτικό και μυοχαλαρωτικό. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό Experimental Biology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση δύο ποτηριών χυμού βύσσινου αντιμετωπίζει την αϋπνία.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λουιζιάνα με τη συμμετοχή εθελοντών ηλικίας άνω των 68 ετών, οι οποίοι για δύο εβδομάδες έπιναν χυμό βύσσινο δύο φορές την ημέρα, επειδή υπέφεραν από αϋπνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, πέρασαν δύο βδομάδες χωρίς να πίνουν χυμό και ακολούθησαν άλλες δύο, κατά τις οποίες οι ερευνητές τους χορήγησαν placebo (ψευδοφάρμακο) συνταγή για σπιτική βυσσινάδα είναι η εξής:
Συνταγή για σπιτική βυσσινάδα
- Αφαιρέστε τα κοτσανάκια από τα βύσσινα, πλύνετε τα και βάλτε τα μέσα σε βαθιά κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό να βράσουν ίσα που να μαλακώσουν.
- Όταν κρυώσουν, περάστε τα από το σουρωτήρι πιέζοντας και μαζέψτε το ζουμί τους.
- Μετρήστε το ζουμί και προσθέστε ίση ποσότητα ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας, ανακατέψτε και αφήστε για 2 ώρες.
- Αφαιρέστε τυχόν αφρό που υπάρχει και βράστε τη βυσσινάδα μέχρι να δέσει, ξαφρίζοντας προσεχτικά.
- Όταν η βυσσινάδα έχει δέσει, προσθέτετε τον χυμό ενός λεμονιού ανά κιλό φρούτων.
- Αποθηκεύεστε σε καθαρά μπουκάλια – έτσι θα έχετε ένα δροσερό ποτό για όλον τον χρόνο.
Επίσης, μπορείτε να την προσθέσετε ως γλυκαντικό στο τσάι σας, θα σας δώσει μια ιδιαίτερη γεύση.
Πηγή: Mednutrition.gr