Vegan Κουζίνα

Βίγκαν σος τσένταρ

Βίγκαν σος τσένταρ

Μια πάρα πολύ εύκολη βίγκαν σος τσένταρ για να συνοδεύσετε κάθε vegan πιάτο! Και ποιος δεν λατρεύει τη σάλτσα τυριού πάνω από λαχανικά ή για βούτημα; Αλλά φυσικά το κλασσικό τσένταρ έχει το μειονέκτημα πως κατασκευάζεται κυρίως από γάλα αγελάδας. Εδώ, όμως, έχουμε μια ακατέργαστη, ζωντανή, βίγκαν εναλλακτική λύση που αξίζει πραγματικά να γευτείτε! Σερβίρετε μαζί με ψιλοκομμένο μπρόκολο (αποφεύγετε το μπλέντερ σε αυτή την περίπτωση, καθώς κυριολεκτικά διαλύει τα κομμάτια). Επίσης, συνοδεύετε με ψιλοκομμένα σπαράγγια και οποιοδήποτε άλλο φαγητό που μπορείτε να συμπληρώσετε με μια σάλτσα τυριού. Εκπληκτική σος!

Υλικά που θα χρειαστείτε

3 φλιτζάνια ακατέργαστα κάσιους

3 φλιτζάνια νερό

¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

½ φλιτζάνι νερό για κάλυψη

¾ φλιτζάνι θρεπτική μαγιά

¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 κουταλάκια του γλυκού ηλιέλαιο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου

1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα ταμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Τοποθετήστε τα κάσιους σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε αρκετό νερό πάνω από τα κάσιους για να καλύψετε.

Βήμα 2

Καλύψτε το μπολ και εμποτίστε τα κάσιους για μια νύχτα. Αφήστε τα τουλάχιστον για 12 ώρες.

Βήμα 3

Στραγγίστε το νερό από τα κάσιους. Τοποθετήστε τα σε μπλέντερ. Για μια πιο έντονη γεύση από τσένταρ προσθέστε 1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού. Ρίξτε αρκετό νερό για να φτάσετε στα 6 χιλιοστά κάτω από την κορυφή του κάσιους. Ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Βήμα 4

Τοποθετήστε τη μαγιά, το κρεμμύδι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, το σκόρδο, τη σάλτσα ταμάρι, το κουρκούμη και το πιπέρι καγιέν σε μπλέντερ. Ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει. Έτοιμη η βίγκαν σος για να τη γευτείτε!

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 10 λεπτά

Μερίδες: 16