Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύγχρονο πρόβλημα, που συναντάται πολύ συχνά. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ο επιπολασμός της χρόνιας δυσκοιλιότητας στον ελληνικό πληθυσμό βρέθηκε να είναι 16%. Επίσης, η εμφάνιση της δυσκοιλιότητας είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (21% προς 11%) και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (33%).
Τι προκαλεί τη Δυσκοιλιότητα;
Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας διαδραματίζει η διατροφή. Η κατανάλωση φυτικών ινών και η επαρκής πρόσληψη νερού είναι δύο αναγκαία βήματα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες προέρχονται συνήθως από φυτικές τροφές, και μπορεί να είναι υδατοδιαλυτές ή όχι.
Οι υδατοδιαλυτές ίνες είναι αυτές που μπορούν να διαλυθούν σε νερό και έτσι προκύπτει μια υδάτινη γέλη, καθώς μεταφέρονται μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι μη- υδατοδιαλυτές παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτες κατά τη διέλευση τους από το γαστρεντερικό σωλήνα. Και οι δύο τύποι φυτικών ινών συσσωματώνονται με τα κόπρανα και αυξάνουν τον όγκο τους, ενώ παράλληλα τα μαλακώνουν, διευκολύνοντας τη διέλευση από τον πρωκτό.
Δυσκοιλιότητα: Κοινές αιτίες
- Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών
- Αφυδάτωση
- Απουσία φυσικής δραστηριότητας- καθιστική ζωή
- Αγνόηση της επιθυμίας για κένωση
- Ταξίδι ή αλλαγές στη ρουτίνα
- Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές
- Εγκυμοσύνη
Δυσκοιλιότητα: Συμπτώματα
Η δυσκοιλιότητα υποδηλώνει μια ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία σχετίζονται με το μηχανισμό αφόδευσης και χαρακτηρίζεται από τα εξής:
Λιγότερες από τρείς κενώσεις την εβδομάδα (Ο «φυσιολογικός» αριθμός κενώσεων, ωστόσο, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο)
Σκληρά και αφυδατωμένα κόπρανα
Πόνος και δυσφορία κατά την κένωση
Δεν επέρχεται ανακούφιση, ακόμα και μετά από κένωση
Για ποιες ομάδες είναι αυξημένες οι πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας;
Άτομα 65 ετών και άνω: Σε αυτές τις ηλικίες η συχνότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας στην Ελλάδα αγγίζει το 33%. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, σε υποκείμενα νοσήματα και σε διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες
Κατάκλιση: Άτομα που βρίσκονται σε κατάκλιση συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αφόδευση
Γυναίκες ή παιδιά: Η συχνότητα εμφάνισης της δυσκοιλιότητας είναι συχνότερη στις γυναίκες, από ότι στους άντρες και τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης σε σχέση με τους ενήλικες
Εγκυμοσύνη: Οι ορμονικές αλλαγές και η πίεση των οργάνων, λόγω της κύησης, συχνά οδηγούν σε δυσκοιλιότητα
Τρόποι αντιμετώπισης
Οι αλλαγές στην καθημερινή διατροφή με την προσθήκη φυτικών ινών και την ενσωμάτωση της άσκησης είναι οι πιο άμεσοι και εύκολοι τρόποι για να διορθωθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Οι παρακάτω τεχνικές, ωστόσο, μπορεί να φανούν εξίσου χρήσιμες:
Αυξήστε την καθημερινή κατανάλωση υγρών, κατά προτίμηση το νερό
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, τα οποία προκαλούν αφυδάτωση
Προσθέστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο σας, όπως φρούτα και λαχανικά, δαμάσκηνα, φασόλια, δημητριακά τύπου all-bran και προϊόντα ολικής άλεσης. Η καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών θα πρέπει να είναι μεταξύ 20 και 35 γρ.
Μειώστε την κατανάλωση τροφών φτωχών σε φυτικές ίνες, όπως κρέας, γάλα, τυριά και επεξεργασμένα τρόφιμα
Στοχεύστε σε 30’ καθημερινής άσκησης: περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ
Αν νιώσετε την ανάγκη για κένωση μην καθυστερήσετε. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο σκληρά γίνονται τα κόπρανα
Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής με φυτικές ίνες, πίνοντας παράλληλα πολύ νερό, καθώς βοηθάει τη διέλευση των ινών διαμέσου του γαστρεντερικού σωλήνα
Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση συγκεκριμένων στελεχών προβιοτικών μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας
Η χρήση υπακτικών θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας, κυρίως για να μη γίνει αλόγιστη χρήση τους. Τα περισσότερα υπακτικά είναι εθιστικά για τον οργανισμό, ο οποίος συνηθίζει σε αυτά και κατ’ επέκταση οδηγούμαστε σε μία κατάσταση, όπου το έντερο δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς αυτά.
Το ασφαλέστερο υπακτικό για χρήση – ακόμα και σε εγκύους – είναι η μακρογόλη. Ο μηχανισμός δράσης της μακρογόλης είναι πολύ απλός. H μακρογόλη συγκρατεί νερό στον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα την ενυδάτωση των κοπράνων κ την αύξηση του όγκου τους. Αυτό ενεργοποιεί το μηχανισμό αφόδευσης, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η έξοδος τους από τον οργανισμό
Ένα σκεύασμα με μακρογόλη το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το Izicol της CROSS PHARMACEUTICALS, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες και το Izicol JUNIOR, που απευθύνεται σε παιδιατρικούς ασθενείς.
Το Izicol είναι ιατροτεχνολογικό βοήθημα σε μορφή σκόνης, που διαλύεται στο νερό. Η μακρογόλη επαναφέρει άμεσα το φυσιολογικό ρυθμό κενώσεων, ανακουφίζοντας από τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας (πόνος, φούσκωμα, μετεωρισμός).
Η μακρογόλη συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, από τον Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο Οργανισμό Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής. Μπορεί να ληφθεί από όλους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών σε κύηση (από το πρώτο κιόλας τρίμηνο) ή γαλουχία.
Take home message
Εν ολίγοις, για να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα χρειάζονται μικρές και σταθερές αλλαγές στην καθημερινότητα.
1. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (ακτινίδια, δαμάσκηνα)
2. Η κατανάλωση καφεΐνης το πρωί βοηθάει τη λειτουργία του εντέρου, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μέσα στη μέρα οδηγεί σε αφυδάτωση, που επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα.
3. Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά
4. Μην αγνοείτε ποτέ την επιθυμία για κένωση
5. Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές υπακτικό, άμεσης δράσης, όπως το Izicol της CROSS PHARMACEUTICALS, κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας.