Ιαπωνικό μοσχαράκι gyudon: Μια κλασσική ιαπωνική συνταγή για ένα κοινό ιαπωνικό γρήγορο φαγητό όπου το μοσχαρίσιο κρέας και τα καραμελωμένα κρεμμύδια σερβίρονται πάνω από κοντόκκοκο ρύζι. Ιδανικό όταν είναι ζεστό, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό για σχολικά γεύματα τις ζεστές μέρες.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι
½ φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κρασί μιρίν
1 κουταλιά της σούπας σάκε
1/4 κιλό μοσχαρίσια μπριζόλα, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι (προαιρετικά)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ τουρσί (beni shoga) (προαιρετικά)
1 φύλλο αποξηραμένα φύκια, κομμένα σε λωρίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Κόψτε το κρεμμύδι στη μέση και πετάξτε το κεντρικό μέρος. Κόβουμε τα μισά σε λεπτές φέτες.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε γουόκ σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, περίπου για 30 δευτερόλεπτα. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέστε το νερό, τη σάλτσα σόγιας, τη καστανή ζάχαρη, το κρασί μιρίν και το σάκε και σιγοβράστε τα μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου για 3 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίξτε το μοσχαρίσιο κρέας στο τηγάνι. Μαγειρέψτε, σκεπασμένο, μέχρι να ψηθεί το κρέας, για 3 έως 5 λεπτά. Μοιράζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και γαρνίρουμε με το σουσάμι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ και τις λωρίδες φυκιών.
Σημείωση του Μάγειρα:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος κρασιού ρυζιού, εάν προτιμάτε.
Καλή όρεξη!