Για όσους είναι πιστοί στην σαρακοστιανή νηστεία, αυτή η νηστίσιμη συνταγή για καλαμάρια γεμιστά με ρύζι στο φούρνο είναι ιδανική! Φροντίστε να καθαρίσετε σωστά τα καλαμαράκια ή ζητήστε τα καθαρισμένα από το ιχθυοπωλείο!
Υλικά που θα χρειαστείτε
1 κιλό καλαμάρια ολόκληρα
½ κιλό ντομάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια
¾ του φλιτζανιού ρύζι για γεμιστά
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι για γεύση
Πιπέρι για γεύση
Μπαχάρι για γεύση
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Καθαρίζετε τα καλαμάρια αφαιρώντας το κόκαλο αν δεν είναι ήδη καθαρισμένο. Κόψτε τα πλοκάμια σε κομματάκια. Ανακατεύψτε τα ψιλοκομμένα κομμάτια με τα κρεμμύδια, το ρύζι, το κουκουνάρι, το μαϊντανό, το μισό από το λάδι και μια πρέζα αλάτι. Γεμίζετε τα καλαμάρια και τα κλείνετε με οδοντογλυφίδα.
Βήμα 2
Τοποθετήστε τα καλαμάρια σε ταψί. Προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο λάδι και τις ξεφλουδισμένες ντομάτες τριγύρω. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μερικούς κόκκους μπαχάρι. Καλύψτε το ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνετε στους 180 °C περίπου για μία ώρα. Ενδιάμεσα, ελέγξτε μήπως χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νερό. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμη δέκα λεπτά.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 5 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 30 λεπτά
Μερίδες: 4