Αυτή είναι μια πολύ εύκολη βρετανική συνταγή για κουνουπίδι με σος τυριών, την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε όπως θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σος τυριού με τα λαχανικά που έχετε. Μπορείτε επίσης να βάλετε μια φέτα μαγειρεμένου κατσαρού λάχανου ή μπρόκολου στο κάτω μέρος. Μπορείτε να αλλάξετε τη γεύση της σος προσθέτοντας διαφορετικά τυριά που μπορεί να έχετε στο ψυγείο σας. Χρειάζεται λίγη δουλειά για να φτιάξει τη σος τυριού αλλά αξίζει τον κόπο. Ένα νόστιμο πιάτο που συνδυάζεται με ψητό βοδινό ή αρνί.
Υλικά που θα χρειαστείτε
1 κουνουπίδι, σπασμένο σε κομμάτια
¼ φλιτζάνι βούτυρο
¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ¾ φλιτζάνια γάλα 1% λιπαρά
56 γραμμάρια τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι
56 γραμμάρια ώριμο τυρί τσένταρ, τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Βήμα 2
Τοποθετήστε το κουνουπίδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίξτε αρκετό νερό για να το καλύψετε. Βράζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ. Βράστε για περίπου 8 με 10 λεπτά. Στραγγίστε και μεταφέρετε σε ένα ταψί.
Βήμα 3
Λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε αλεύρι και ανακατέψτε χρησιμοποιώντας ένα χτυπητήρι ή ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να μαλακώσει και το μείγμα απομακρύνεται από την πλευρά της κατσαρόλας, για 2 έως 3 λεπτά. Ρίχνουμε γάλα, λίγο λίγο, και χτυπάμε συνεχώς έως ότου η σάλτσα πήξει αλλά μπορεί να χυθεί, για 3 έως 4 λεπτά.
Βήμα 4
Ανακατέψτε το τυρί παρμεζάνα στη σάλτσα μέχρι να λιώσει. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τη σος σε όλο το κουνουπίδι. Πασπαλίζουμε το τυρί τσένταρ από πάνω.
Βήμα 5
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί να ροδίσει, για περίπου 20 έως 25 λεπτά.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 38 λεπτά
Μερίδες: 6
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά μερίδα:
220 θερμίδες, 11 g πρωτεΐνης, 13,1 g υδατάνθρακες, 41,4 mg χοληστερόλης, 349,8 mg νατρίου.