Το Μανούρι ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των τυριών τυρογάλακτος. Συγγενεύει δηλαδή με τη Μυζήθρα, με την οποία μοιράζεται την βασική τεχνική παρασκευής. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στην λιποπεριεκτικότητα. Το Μανούρι κατατάσσεται στην κορυφή της κατηγορίας, επομένως είναι πιο νόστιμο αλλά και μάλλον ακατάλληλο για δίαιτες!
Το όνομά του, που, κατά μία θεωρία, προέρχεται από το μεσαιωνικό μανός τυρός (μανός=αδύνατος, μαλακός), δηλώνει ίσως και την μακριά ιστορία του. Στις αρχές του 20ού αιώνα πάντως καταγράφεται ως «είδος πλουσιωτάτης εις λίπος και λίαν ευγεύστου μυζήθρας, παρασκευαζόμενον εις τινας περιοχάς της Ηπείρου, της Θράκης και της Μακεδονίας» . Συνήθως προερχόταν από την τυροκόμηση ενός σκληρού τυριού, όπως το κασέρι ή ο μπάτζος.
Βέβαια, η απόφαση αναγνώρισης της ΠΟΠ, μιας από τις δύο ελληνικές που αφορούν σε τυριά τυρογάλακτος, το 1994, περιόρισε την ζώνη παραγωγής του. Η τεχνική όμως ελάχιστα διαφέρει από αυτή που περιγράφει ο καθηγητής Σ. Γαλανός, πριν 100 χρόνια, στην Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια.
Μανούρι Αέρος Βλάστης
Το μανούρι αέρος Βλάστης παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα στη περιοχή Βλάστη του νομού Κοζάνης.
Είναι ένα από τα πιο σπάνια τυριά στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν για κάποιο διάστημα του έτους και σε μικρές ποσότητες.
- Προέλευση: Βλάστη Κοζάνης
- Δομή: Μαλακό ή κρεμώδες
Πηγή: cheeselovers