‘Εχετε γρίπη; Τα αντιβιοτικά δεν είναι για εσάς.
Ίσως θα έπρεπε να καλέσετε τον γιατρό σας. Αλλά προτού ζητήσετε οποιοδήποτε φάρμακο, διαβάστε για τη διαφορά μεταξύ βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Αυτό που έχετε κολλήσει θα καθορίσει τη θεραπεία σας.
Ιογενείς λοιμώξεις και αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά η γρίπη προκαλείται από έναν ιό, επομένως τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία για τη γρίπη. «Στην πραγματικότητα, τα αντιβιοτικά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό εάν έχετε γρίπη», λέει ο Δρ Tyler Policht, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Geisinger. «Δεν θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας».
Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιοί μολύνουν το σώμα σας με διαφορετικό τρόπο. Οι ιοί μολύνουν τα κύτταρά σας και πολλαπλασιάζονται στο εσωτερικό τους. Για τον ιό, τα κύτταρα σας λειτουργούν ως ένα είδος «δούρειου ίππου» ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν. Επειδή κρύβονται στα κύτταρά σας, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να επηρεάσουν τους ιούς με τον ίδιο τρόπο.
Αντιβιοτικά: ποσότητες και χρήση
Όσο λιγότερα αντιβιοτικά παίρνουμε όλοι, τόσο το καλύτερο — για εμάς και για ολόκληρο τον πλανήτη.
Αν και τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια, μπορεί να παραλείψουν βακτήρια όπως το Clostridium difficile (C. diff). Μετά τη λήψη αντιβιοτικών, μπορεί να πάθετε λοίμωξη από C. diff, η οποία προκαλεί διάρροια και μπορεί να χρειαστεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος και μολύνσεις.
Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει επίσης στην αύξηση των «super bugs» ή ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Έτσι, η αποφυγή των αντιβιοτικών όταν είναι δυνατόν είναι ένας τρόπος για την προώθηση της καλής υγείας παγκοσμίως.
Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο
Η διατήρηση της υγείας σας κατά την περίοδο της γρίπης ξεκινά με την πρόληψη.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη γρίπη είναι να εμβολιαστείτε», είπε ο Δρ Πόλιχτ. «Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μην είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικό, αλλά ακόμα κι αν αρρωστήσετε μετά τη λήψη του εμβολίου, είναι πιθανό η ασθένειά σας να μην είναι τόσο σοβαρή».
Θεραπείες για την ιογενή γρίπη
Εάν αισθάνεστε άρρωστος, μιλήστε με το γιατρό σας και ρωτήστε εάν έχετε βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Αυτοί μπορούν να σας πουν ποια είναι η καλύτερη θεραπεία. Εάν είναι βακτηριακή, τα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά αν είναι ιογενής, πρέπει να συνεχίσει την πορεία του.
Εάν έχετε γρίπη και αναζητήσετε θεραπεία αρκετά νωρίς, τις πρώτες δύο ημέρες οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιιικά φάρμακα για να συντομεύσουν τη διάρκεια της ασθένειας και να περιορίσουν τη σοβαρότητά της. Εάν διαγνωστείτε με γρίπη μετά από αυτό, η φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων.
Ακόμη και χωρίς φάρμακα, οι ιοί είναι «αυτοπεριοριζόμενοι», που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν με ή χωρίς θεραπεία. Δοκιμάστε και κάποιες σπιτικές θεραπείες, όπως:
Ξεκούραση: Ο ύπνος θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει την ασθένεια.
Πίνοντας πολλά υγρά: Νερό, τσάι από βότανα με μέλι και λεμόνι, ζωμός και 100 τοις εκατό χυμοί μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και να σας κρατήσουν ενυδατωμένο.
Σπιτικές θεραπείες: Η χρήση αλοιφής μενθόλης, το ζεστό μπάνιο, η κατανάλωση σούπας κοτόπουλου και περισσότερες από τις δοκιμασμένες και αληθινές θεραπείες σας για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Εάν παρατηρήσετε ότι δεν βελτιώνεστε μετά από 10 ημέρες από κρυολόγημα ή γρίπη ή εάν τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται ανά πάσα στιγμή, μιλήστε με το γιατρό σας.
Τα άτομα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές γρίπης περιλαμβάνουν:
Νέα παιδιά
Ενήλικες 65 ετών και άνω
Έγκυος γυναίκα
Άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως άσθμα, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις
Τα εμβόλια, η άφθονη ξεκούραση και η διατήρηση της διατροφής σας θα βοηθούν πάντα το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τη γρίπη.
Μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να προστατέψετε τους άλλους από το να αρρωστήσουν. Μείνετε σπίτι, εκτός από το να ζητήσετε ιατρική φροντίδα, να καλύπτετε τον βήχα σας και να πλένετε συχνά τα χέρια σας.