Υγεία & Ομορφιά

Είναι υγιεινά τα φυτικά κρέατα;

Είναι υγιεινά τα φυτικά κρέατα

Τα κρέατα φυτικής προέλευσης προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στην κατανάλωση κρέατος. Είναι όμως καλύτερα για εσάς;

Τι είναι το φυτικό κρέας;

Δημοφιλή τόσο στους κρεατοφάγους όσο και στους μη κρεατοφάγους, τα κρέατα φυτικής προέλευσης (ονομάζονται επίσης «ψεύτικο κρέας») είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – κρέας που παρασκευάζεται από φυτά.

Αυτά τα υποκατάστατα κρέατος μπορούν να παρασκευαστούν από μια ποικιλία φυτικών πρωτεϊνών, όπως:

Σόγια
Αρακάς
Φασόλια
Φακές
Γλουτένη από σιτάρι

Αυτές οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης μοιάζουν, έχουν γεύση και μαγειρεύονται σαν «κανονικό» κρέας. Πολλές μάλιστα έχουν παρόμοια εμφάνιση και υφή.

«Μερικά «ψεύτικα κρέατα» είναι εκπληκτικά παρόμοια με τα κρέατα ζώων», εξηγεί ο John Conte, MD, συμπρόεδρος του Ινστιτούτου Καρδιάς και πρόεδρος καρδιοθωρακικής χειρουργικής στο Geisinger. «Μερικά φαίνονται ακόμη και να «αιμορραγούν», όπως το παραδοσιακό κρέας, όταν τα αγγίζετε».

«Υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων επιλογών στον χώρο των φυτικών κρεάτων», λέει η Kimarie Segiel, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Geisinger.

Συγκρίνοντας τις επιλογές σας

Θα βρείτε επιλογές χωρίς κρέας που ταιριάζουν σε κάθε ουρανίσκο, σε πολλές γευστικές μορφές, όπως:

Κιμάς
Λουκάνικο
Κοτομπουκιές
Φιλέτα «ψαριού»
Ψεύτικο «μπέικον»

«Με τόσες πολλές επιλογές χωρίς κρέας που είναι ευρέως διαθέσιμες, είναι πιο εύκολο από ποτέ να απολαμβάνετε το περιστασιακό χορτοφαγικό ή vegan γεύμα ή να υιοθετήσετε μια φυτική διατροφή», λέει ο Δρ Conte.

Πολλά υποκατάστατα κρέατος προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα διατροφικών πλεονεκτημάτων, όπως πρωτεΐνες, σίδηρος και φυτικές ίνες. Μερικοί μάλιστα δεν έχουν χοληστερόλη.

Αλλά δεν είναι όλα τα φυτικά κρέατα ίδια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας.

«Ορισμένα φυτικά προϊόντα που διαφημίζονται ως υγιεινά είναι κάθε άλλο παρά αυτό», λέει ο Δρ Conte.

Όλα είναι θέμα ισορροπίας
Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε μια φυτική πρωτεΐνη, δείτε την ετικέτα των τροφίμων για να κατανοήσετε καλύτερα τα συστατικά της.

«Πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ειδικά αν είναι επεξεργασμένα», λέει η κ. Segiel.

Εάν προσέχετε το νάτριό σας, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε κατεψυγμένα ή προσυσκευασμένα κρέατα φυτικής προέλευσης ή, όταν τα τρώτε, συνδυάστε τα με ένα συνοδευτικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως σαλάτα, καστανό ρύζι ή λαχανικά στον ατμό.

«Για να είστε σίγουροι ότι τρώτε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε με φρέσκα υλικά και να ετοιμάζετε πιάτα χωρίς κρέας στο σπίτι», λέει η κ. Segiel.

Γίνε δημιουργικός στην κουζίνα

Περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο για να βρείτε μερικές ιδέες για υγιεινά γεύματα, όπως μπιφτέκια με φακές ή βοδινό κρέας φυτικής προέλευσης με μπρόκολο. Πάρτε φρέσκα υλικά από το τοπικό παντοπωλείο σας και μετά κατευθυνθείτε στην κουζίνα.

Καταψύξτε τυχόν υπολείμματα ή χρησιμοποιήστε τα για μεσημεριανό γεύμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αν νιώθετε δημιουργικοί, επαναχρησιμοποιήστε τα υπολείμματα βάζοντάς τα πάνω από χόρτα ή τα αγαπημένα σας ζυμαρικά ή μετατρέποντάς τα σε σούπα.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με την ισορροπία», προσθέτει η κ. Segiel. «Εάν τρώτε γεύματα με χαμηλότερο νάτριο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε είναι εντάξει να εργάζεστε περιστασιακά σε κάτι με υψηλότερο νάτριο, όπως ένα μπιφτέκι φυτικής προέλευσης ή ένα κατεψυγμένο γεύμα».