Τα νουντλς (noodles) έχουν αποτελέσει κύρια τροφή για ανθρώπους σε πολλές χώρες. Η λέξη προέρχεται από τη γερμανική λέξη Nudel. Είναι φτιαγμένα από ζυμάρι το οποίο όμως δεν εμπεριέχει διογκωτικές ύλες. Συνεπώς γίνεται εντελώς φλατ, χωρίς να φουσκώνει, ενώ στη συνέχεια τεμαχίζεται σε διάφορες μορφές και σχέδια.
Τα νουντλς φτιάχνονται κυρίως από αλεύρι ρυζιού και σταριού. Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένα είδη νουντλς που φτιάχνονται και από φασόλια. Προκειμένου να αποκτήσουν διαφορετική γεύση, πολύ συχνά προστίθενται κατά την παρασκευή τους διάφορα δημητριακά καθώς και αυγά.
Η πιο κλασσική μορφή των νουντλς που θα βρείτε είναι σε λεπτές λωρίδες. Ωστόσο, υπάρχει και διάφορες ποικιλίες νουντλς οι οποίες τεμαχίζονται σε διαφορετική μορφή (όπως έλικες, αναδιπλωμένα, ζικ ζακ, χορδές και διάφορα άλλα σχέδια).
Όσον αφορά στη μαγειρική, συνήθως ετοιμάζονται σε βραστό νερό, μερικές φορές με λάδι ή αλάτι. Στους περισσότερους πολιτισμούς, τα νουντλς τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι και σερβίρονται με συνοδευτική σάλτσα ή προσφέρονται σε σούπα. Τα νουντλς έχουν την ιδιώτικα να ψύχονται για σύντομο χρονικό διάστημα δίχως να χαλάνε ή να ξηραίνονται. Έτσι, μπορείτε να ετοιμάσετε από σήμερα τα νουντλς σας και να τα καταναλώσετε αργότερα.
Είναι τροφή φυτικής προέλευσης και προσφέρουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Συνταγές με νουντλς
Δείτε ορισμένες από τις πιο γνωστές αλλά και παραδοσιακές συνταγές με νουτλς:
Ταϊβανέζικα τηγανιτά νουντλς ρυζιού tsao mi fun
Ιστορία
Τα νουντλς πρωτοεμφανίστηκαν στη Βόρεια Κίνα την περίοδο της δυναστείας του Χαν (206 π.Χ – 220 π.Χ), την εποχή που οι Κινέζοι μάθαιναν τεχνικές για την μαζική παραγωγή αλευριού. Η παλαιότερη ιστορική αναφορά των νούντλς εμφανίζεται σε ένα λεξικό από τον τρίτο αιώνα π.Χ στην Κίνα.Το φαγητό αυτό έγινε δημοφιλές και εξαπλώθηκε στην Ανατολική Ασία, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία (η χώρα που θεωρείται ότι καταναλώνει τα περισσότερα νούντλς στον κόσμο), στην Κορέα, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Τα πρώτα κινέζικα νουντλς, όμως, δεν εμφανίζονται ως λωρίδες ζύμης – μορφοποιήθηκαν σε μικρά κομμάτια, σχηματιζόμενα από ζύμη ψωμιού, και ρίχνονται σε ένα γουόκ (wok) με βραστό νερό. Αυτό το είδος νουντλς, που ονομάζεται μιάν πιάν, εξακολουθεί να καταναλώνεται στην Κίνα.
Μια άλλη πρώιμη αναφορά των νουντλς έχει εντοπιστεί στο Ταλμούδ της Ιερουσαλήμ, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ., και ονομάστηκε ίτριουμ. Αρκετούς αιώνες αργότερα, ένα ζυμαρικό που ονομάζεται ίτριουμ από σιμιγδάλι που στεγνώνεται πριν από το μαγείρεμα, περιγράφεται από Σύριους γιατρούς.