Ζυμαρικά

Μπουκατίνι

Μπουκατίνι

Με Μπουκατίνι είθισται να γίνεται η πιο νόστιμη Αματριτσιάνα (Amatriciana). Χρειάζεται μόνον άλλα 4 ακόμη υλικά, αποτελώντας μια απ’ τις κορυφαίες μακαρονάδες της Ιταλίας που συνδυάζει λιτή σύνθεση με πληθωρικό χαρακτήρα. Κλασική συνταγή του Lazio, της περιοχής γύρω απ’ τη Ρώμη, με ρίζες στο χωρίο Amatrice απ’ όπου πήρε και τ’ όνομα της.

H Αματριτσιάνα που ξεκίνησε τη ζωή της ως συνταγή τον 18º αιώνα, είναι μια απ’ τις συγγενείς συνταγές ζυμαρικών της περιοχής, που βασίζονται στη Cacio e Pepe. Mε την πρόσθεση ενός υλικού, του guanciale γίνεται η Gricia και από εκεί με την πρόσθεση ντομάτας και την έμφαση στο πιπεράτο, καταλήγει ως Amatriciana.  Aν βάλουμε κρόκο αυγού, γίνεται Carbonara.

Ιταλικη κουζινα

Η ιταλική κουζίνα αναπτύχθηκε μέσα από αιώνες πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών, με ρίζες που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.  Η ιταλική κουζίνα επηρεάστηκε από την κουζίνα της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης. Επίσης από την βυζαντινή,την εβραική, την αραβική και τη νορμανδική. Σημαντικές αλλαγές έγιναν με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και την εισαγωγή νέων συστατικών όπως πατάτες, ντομάτες, πιπεριές και καλαμπόκι.

Αργότερα εδραιώθηκαν στη κουζίνα αλλά και εισήχθησαν σε μεγάλη ποσότητα τον 18ο αιώνα. Η ιταλική κουζίνα είναι γνωστή για την ποικιλία της σε τοπικό επίπεδο, όπως και την αφθονία στη γεύση και στα καρυκεύματα. Είναι, επίσης η πιο φημισμένη στο κόσμο , με επιρροές σε διεθνές επίπεδο. Στην αμερικανική τηλεόραση στο CNN , κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς κουζίνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ιταλικής κουζίνας είναι η ακραία απλότητα της, με πολλά πιάτα αποτελούμενα από 4 έως 8 συστατικά. Οι Ιταλοί μάγειρες βασίζονται στην ποιότητα των υλικών παρά στην πολυπλοκότητα της προετοιμασίας. Τα πιάτα και οι συνταγές,συχνά, δημιουργούνται περισσότερο από γιαγιάδες και όχι από σεφ. Για αυτόν τον λόγο πολλές συνταγές είναι προσαρμοσμένες στην οικιακή κουζίνα της νοικοκυράς.

Πολλά πιάτα που κάποτε ήταν γνωστά μόνο στις περιοχές της καταγωγής τους, έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Το τυρί και το κρασί αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κουζίνας, με πολλές παραλλαγές και μία συγκεκριμένη νομική προστασία, την Ελεγχόμενη Προστασία Προέλευσης (DOC). Ακόμα και ο καφές, ειδικά ο εσπρέσσο, κατέστη σημαντικός για την ιταλική κουζίνα.

Πηγή: Wikipedia